Sport

CNN: SAD će objaviti diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Kini

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena uskoro potvrditi diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu od 4. do 20. februara, javlja CNN, dok Kinezi prijete protumjerama.

Biden je nedavno rekao da Sjedinjene Države razmatraju diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. Izvori koji poznaju razmišljanje administracije ranije su za Reuters izjavili da postoji sve veći konsenzus unutar Bijele kuće da se američki dužnosnici drže podalje od Olimpijskih igara u Pekingu. No Bijela kuća nije željela komentirati izvještaje CNN-a.

Američki sportisti bi svejedno trebali nastupiti u Pekingu

CNN je dodao kako američki bojkot neće spriječiti njihove sportiste da se natječu na igrama.

Organizacije za ljudska prava optužuju kineske vlasti za grubo kršenje prava, posebno ujgurske muslimanske manjine, kao i represiju u Tibetu, Hong Kongu i nekim drugim autonomnim regijama. Zbog toga je, kao i prije Ljetnih olimpijskih igara 2008., sve više zahtjeva za bojkot Igara. Međutim, diplomatski bojkot nije utjecao na nastup sportaša.

Iz Kine je odmah stigao odgovor. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je sve da prestanu "pozivati ​​na bojkot Igara kako to slučajno ne bi ugrozilo kinesko-američki dijalog i suradnju o važnim pitanjima".

"Ako Sjedinjene Države zadrže ovaj smjer, Kina će poduzeti odlučne protumjere", dodao je.

Za razliku od SAD-a, ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio svoj posjet Pekingu tokom Zimskih igara, iako je Rusiji i njezinim sportašima zabranjeno sudjelovanje na Igrama pod državnom zastavom i simbolima.

Ruski sportaši morat će se u Pekingu 2022. ponovo natjecati pod neutralnim simbolima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), budući da je Rusija kao zemlja i dalje kažnjena zbog sustavnog dopinga na Igrama u Sočiju 2014. i posljedičnog prikrivanja prevara.