Svijet

CNN se dočepao snimka: Trump priznao da je zadržao tajne dokumente

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump priznao je na snimku na sastanku 2021. da je zadržao tajne vojne informacije koje nije deklasificirao, prema transkriptu audiosnimka do koje je došao CNN.

"Kao predsjednik, mogao sam skinuti oznaku tajnosti, ali sada ne mogu", rekao je Trump, prema transkriptu.

Napad na Iran

CNN je došao do transkripta dijela sastanka na kojem Trump raspravlja o povjerljivom dokumentu Pentagona o potencijalnom napadu na Iran.

Na snimku, za koji je CNN ranije objavio da su ga dobili tužitelji, Trump kaže da nije deklasificirao, odnosno skinuo oznaku tajnosti, za dokument koji spominje.

Trump je u četvrtak optužen po sedam točaka u istrazi posebnog tužitelja Jacka Smitha o zloupotrebi povjerljivih dokumenata.

Detalji iz optužnice nisu objavljeni. Nepoznato je odnose li se neke od sedam tačaka na sastanak iz 2021. godine. Ipak, snimak je značajan jer pokazuje da je Trump bio svjestan da su zapisi koje je odnio sa sobom na svoje imanje Mar-a-Lago nakon što je napustio Bijelu kuću ostali povjerljivi.

Trump je javno tvrdio da je skinuta oznaka tajnosti sa svih dokumenata koje je donio sa sobom u rezidenciju na Floridi.

Istovremeno je za istragu posebnog tužitelja rekao da je "politički lov na vještice" kojim se pokušava ometati njegovu predsjedničku kampanja za 2024. godine.

CNN je prošle sedmice prvi objavio da su tužitelji došli do audiosnimka Trumpovog sastanka 2021. u njegovom odmaralištu u Bedminsteru, New Jerseyu.

Sastanak sa dvoje ljudi

Sastao se s dvoje ljudi koji su radili na autobiografiji Trumpovog bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa, kao i saradnika koje je bivši predsjednik zaposlio.

Transkript sugerira da Trump pokazuje dokument o kojem razgovara sa ostalima u prostoriji.

Nekoliko izvora reklo je CNN-u da se na snimci čuje zvuk šuškanja papira, kao da Trump maše dokumentom.

"Tajna. Ovo je tajna informacija. Pogledajte, pogledajte ovo”, kaže Trump u jednom trenutku, prema transkriptu.

Potom je dodao:

“Ovo je napravila vojska i dala meni.”

Trump se na sastanku žalio na načelnika Združenog štaba američke vojske, generala Marka Milleya.

Sastanak se dogodio nedugo nakon što je The New Yorker objavio priču u kojoj je detaljno opisano kako je, u zadnjim danima Trumpovog predsjedničkog mandata, Milley naredio ostalim vojnim šefovima da osiguraju da Trump ne izdaje nezakonite naredbe i da bude obaviješten ako postoji bilo kakva dilema.

“Pa, Milley. Uh, da vidim to, pokazat ću ti primjer. Rekao je da želim napasti Iran. Nije li to nevjerovatno? Imam veliku hrpu papira. Ovo se upravo pojavilo”, rekao je Trump, prema transkriptu.

"Tajno" i "povjerljivo" dva su nivoa tajnosti za osjetljive državne dokumente.

Istraga o Mar-a-Lagu jedna je od dvije koje vodi Smith, kojeg je državni tužilac Merrick Garland u novembru imenovao posebnim tužiteljem.

Smithova istraga o Trumpovim pokušajima da poništi izbore 2020., kada je Trumpa porazio Joe Biden, još je u toku.