Region

CNN: Vučićev sporazum sa Putinom zadao glavobolju Evropskoj uniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je u nedelju da je njegova zemlja pristala na novi trogodišnji ugovor o snabdjevanju gasom sa ruskim državnim snabdjevačem gasom Gazpromom.

Vijest je stigla u nezgodnom trenutku, a Vučić je time zadao novu glavobolju zapadnoj antiputinovskoj alijansi i, posebno, Evropskoj uniji, piše CNN.

S druge strane kontinenta, šefovi država EU zaglibili su u napornim pregovorima oko šestog paketa sankcija Moskvi. Konačni dogovor, objavljen kasno u ponedjeljak, uključuje djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte u blok.

Ali Brisel je bio primoran da napravi izuzeće za naftu koja se uvozi u Mađarsku, Slovačku i Češku preko naftovoda. To su neke članice EU doživjele kao veliki ustupak.

Iako Srbija nije članica EU, ona je dio plana proširenja EU koji uključuje i neke od njenih susjeda. EU je spremna da se proširi na istok i vidi Zapadni Balkan kao ključ za evropsku sigurnost — još više u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Od ovih balkanskih država, Srbija se posebno smatra ključnom iz brojnih razloga, navodi CNN.

Njena veličina, stanovništvo i geografski položaj čine je glavnim akterom u geopolitici regije. Ako želite da razgovarate o budućnosti Bosne ili Kosova, trebaće vam srpska vlada u prostoriji.

Međutim, Srbija se također veoma oslanja na Rusiju kada je u pitanju gas. Također je u vojnoj saradnji sa Moskvom. Ukratko, Srbija ima ogromne koristi od svog odnosa sa Rusijom, pa čak i ako dobije članstvo u EU na putu, neće želeti da spali svoje mostove sa Kremljom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare