recept dana

Čokoladna kremasta pita: Toliko je slasna da će svi tražiti još

Ako želite vrhunski desert na svom stolu, napravite čokoladnu kremastu ​​pitu! Debeli sloj ukusnog čokoladnog pudinga i šlaga unutar hrskave kore bit će neodoljivi vašim ukućanima i gostima.

Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom i šlagom, piše Delish.

Pečena kora može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana prije punjenja.

Nakon što je kora napunjena nadjevom, treba je ostaviti u frižideru, malo pokrivenu, najmanje četiri sata ili preko noći prije posluživanja. Čokoladna kremasta pita može se čuvati u frižideru do tri dana.

Recept za čokoladnu kremastu pitu

Sastojci:

Za koru za pitu:

  • 125 g putera,
  • 250 g glatkog brašna,
  • 1 kašike soli,
  • 1 kašika vode
  • ili gotovo tijesto za pitu.

Za nadjev:

  • 170 g čokolade sa 70 posto kaka izlomljene na male komadiće,
  • 6 većih žumanaca,
  • 3 kašike gustina,
  • 2 kašike kakao praha,
  • 1/4 kašičice soli,
  • 133 g šećera,
  • 2 šoljice mlijeka,
  • 2 šoljice slatkog vrhnja
  • 2 kašike maslaca izrezanog na kockice,
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije,
  • 2 kašike šećera u prahu.

Priprema:

Stavite brašno i so u posudu. Puter narežite na kockice i dodajte u zdjelu. Pomiješajte puter i brašno dok smjesa ne nalikuje finoj prezli.

Dodajte kašiku hladne vode u smjesu i polako sjedinite tijesto prstima. Nakon što se tijesto tek počelo oblikovati u kuglu, okrenite ga na radnu površinu i lagano promijesite kako biste ga oblikovali.

Nemojte dodavati previše vode. Kada ste napravili glatko tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u frižider.

Nakon pola sata krenite s pripremom tijesta za pečenje. Optimalno vrijeme pečenja prhkog tijesta je oko 20-ak minuta na 200 °C.

Kad se rerna zagrije, okrugli kalup za pite dobro namastite i obložite tijestom te napunite nekuhanom rižom ili suhim grahom. Kora je gotova kad porumeni te kad se vrhovi stvrdnu i osuše. Ostavite da se ohladi.

Stavite čokoladu u veliku vatrostalnu zdjelu. Na čokoladu stavite cjedilo.

U drugoj velikoj vatrostalnoj zdjeli, umutite žumanca, gustin, kakao prah, so i 66 g šećera dok se ne sjedine.

U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šalicu vrhnja i preostalih 66 g šećera te miješajte dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne vriti.

Neprestano miješajući, u smjesu od žumanaca ulijte polovicu vrućeg šećernog mlijeka, a zatim tu mješavinu ulijte natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno miješajte dok smjesa ne zakipi i ne postane gusta kao puding te onda miješajte još minutu do dvije.

Puding maknute s vatre i kroz cjedilo izlijte u zdjelu preko čokolade. Pustite dvije minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umutite puter i kašičicu ekstrakta od vanilije.

Ulijte puding od čokolade u koru i stavite u frižider dok se ne ohladi i stegne, najmanje četiri sata ili najviše preko noći.

U velikoj zdjeli mikserom umutite šećer i preostalu šoljicu vrhnja i kašičicu ekstrakta od vanilije u čvrsti šlag. Nanesite ga na ohlađenu pitu.