Politika

Čović nakon sastanka s Trojkom: Na nivou FBiH imamo usaglašen stav o svim temama. Vidjet ćemo kako će to ići sa SNSD-om

Večeras je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan sastanak predstavnika Trojke i HDZ-a, koji je prošle sedmice otkazan.

Nakon sastanka, predstavnici stranaka HDZ, SDP, NiP i Naša stranka (Dragan Čović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović) su se obratili medijima.

Danas smo se okupili sa željom da prođemo sve interesantne teme koje par mejseci pokušavamo usaglasiti, razgovarali smo o izbornom zakonu i svim drugim zakonima koji se tiču evropskog puta BiH, obaveza iz FBiH, rekao je lider HDZ-a Dragan Čović.

"Drago mi je da smo se sastali danas. Ispred nas su zajednički sastanci u Briselu kako bi, ako nastavimo kako smo večeras razgovarali, mogli potaknuti partnere u Briselu da stvorimo realnu sliku - da BiH otkloni manjkavosti prethodnog izvještaja i da kroz 12. mjesec otvorimo pregovarački proces, da izvučemo vremensku manjkavost koju smo napravili u nedonošenju odluka koje su bile za kraj 10. mjesevca.

Mislim da na razini FBiH imamo usaglašen stav o svim ovim temama. Vidjet ćemo kako će to biti sa drugim parnterima (SNSD) tako da možemo stvoriti jednu sličnu atmosferu kao danas. Nužan nam je još jedan pozitivan iskorak. Naše opredjeljenje je da se izvučemo iz krize na način da unutar FBiH pokažemo da jesmo vlast, da donosimo odluke, i da nađemo nužne kompromise koji su nužni po evropskim standardima", rekao je Čović.

Dalje dodaje da su zajendo ocijenili da nam je proračun na razini BiH važan.

"Također tu stvar trebamo usaglasiti sa partnerima kako bi paraleleno, dok se usvaja proračun na entitetskoj razini, usvojio i na nivou BiH. Obzirom da raspravljamo o velikom iznosu sredstvaa koji će se plasirati unutar Balkanskog prostora od strane EU, onda ako želimo u tome parcipirati moramo imati svoj ključni dokument - Zakon o proračunu i Razrješenje o proračunu, a onda bi to bila poruka i da smo u stanju donositi takve odluke kako to i priliči svim organiziranim društvima", rekao je.

Na kraju se zahvalio kolegama na korektnom i laganom razgovoru, te izrazio nadu da će u narednom periodu napraviti veliki iskorak koji je primaran za sve nas u FBiH.