Politika

Čović o muzeju HVO-a: Licemjerno je od toga praviti temu. Pa šta je s muzejom u Jablanici

Praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor ali mislim da to vrijeme treba ostaviti povijesti, a koje se nažalost na različite načine doživljavaju, i da obilježimo ono što svako obilježava, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović u utorak tokom obilježavanja Dana HVIDRA-e u Mostaru.

Komentirajući novinarski upit o polemiziranju izgradnje muzeja HVO-a na Heliodromu, budući da je i SDP BiH pripremio za sjednicu mostarskog Gradskog vijeća inicijativu da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja kojeg je podržala i Vlada Federacije BiH, Čović je upitao što je s Muzejom u Jablanici, napominjući kako se ne govori u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja pripadnika drugih naroda.

"Jesam li čuo ijednog predstavnika onih koji pozivaju na Heliodrom da kažu 'Stanite malo, šta je s muzejom u Jablanici?'. Je li moguće da to prešutimo? To ćemo morati staviti u istu ravan. To je povijest našeg naroda", rekao je Čović.

Izrazio je žaljenje što je uopće bila potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi.

"Ali, na isti način gledajmo i Heliodrom i IV osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej u Jablanici koji danas svečano obilježavamo kao muzej, a znamo dobro kakva su tamo stradanja bila kao i mnogo stratišta hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda diljem Bosne i Hercegovine", podvukao je Čović, dodajući kako želi vidjeti ovaj spomenik koji baštini žrtvu hrvatskog naroda na isti način kao i spomenik koji baštini žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru.

Na pitanje je li licemjerno to obilježavati na mjestu gdje su ljudi stradali, Čović je rekao kako se to da analizirati i gdje su stradali i gdje se gradi muzej.

Podsjetimo, krajem februara ozvaničen je početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.