Politika

Čović ponavlja kao papagaj da nema uvjeta za izbore. Odgovorio i Izetbegoviću: Ako ja želim Komšića, on želi Herceg-Bosnu

“Ako ja želim Komšića, onda Izetbegović želi Herceg-Bosnu”, odgovorio je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, Bakiru Izetbegoviću na izjave da Čoviću odgovara Željko Komšić u Predsjedništvu BiH.

Čović je na konferenciji za medije u Mostaru rekao kako je tokom sastanka s HDZ-om Hrvatske kolege informirao o razgovorima u Neumu i kako oni nisu uspjeli u formatu koji je bio. No, dodao je, kako ostaje mogućnost za dalje razgovore.

“Informirao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni Sabor 19. februara”, kazao je.

Na pitanje hoće li će biti izbora i šta znači komentar da nema uvjeta za održavanje izbora, Čović je odgovorio kako je Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz Centralne izborne komisije i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor”, kazao je. Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.

“Ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to”, dodao je kazao je na kraju predsjednik HDZ-a BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare