prioritet

Čović sa Sattlerom: U najkraćem roku usvojiti Budžet BiH

Iz Ureda zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića dostavljeno je saopćenje za medije nakon sastanka sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

“Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Nj.E. Johannom Sattlerom.

Dužnosnici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskim integracijama i funkcioniranju institucija u Bosni i Hercegovini.

Pri tome su naglasili kako su usvajanje Budžeta u institucijama BiH i međunarodnih obveza za 2024. godinu te provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan visoki prioriteti koji moraju biti realizirani u najkraćem roku.

Naglašeno je kako Budžet treba biti donijet hitno i temeljem prethodnih dogovora predstavnika vlasti.
Dr. Čović tom je prilikom naglasio kako je usvajanje Budžeta ključno za stabilnost i efikasno djelovanje svih nivoa vlasti, a osobito u kontekstu evropskog puta BiH.

Uoči nadolazećeg predsjedanja Domom naroda, dr. Čović je istaknuo važnost stabilnog funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH kako bi se ostvario puni doprinos razvoju i napretku, kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu.

Naglašena je predanost ubrzanom provođenju reformi i održavanju zamaha na putu prema Europskoj uniji”, navodi se u saopćenju.