psbih

Čović se sastao s pomoćnikom generalnog sekretara UN: Istaknuta važnost kontinuiranog napretka i trajnog mira u BiH

Iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića objavljeno je saopćenje za medije.

U saopćenju se navodi:

“Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović sastao se danas s pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za Evropu, Srednju Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Tokom sastanka, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na napretku zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji.

Dr. Čović, izrazio je svoje viđenje trenutnih političkih izazova te je naglasio važnost stabilnosti i napretka na evropskom putu.

Gospodin Jenča istaknuo je značaj pomirenja, povjerenja i međusobnog razumijevanja među političkim akterima u BiH. Naglasio je potrebu jačanja konstruktivnog dijaloga kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o budućoj saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda u područjima od zajedničkog interesa.

Sudionici su se složili da je nastavak podrške UN ključan za daljnji razvoj BiH, posebno u kontekstu jačanja institucija, promoviranja ljudskih prava i poticanja socio-ekonomskog razvoja.

Istaknuta je važnost kontinuiranog napretka i trajnog mira u BiH.

Na sastanku je također prisutna rezidentna koordinatorica UN u BiH dr. Ingrid Macdonald."