javna poruka

Čovićev HNS gubi strpljenje: Žestoko napali partnere nakon propalih pregovora, izdiktirali tri zadatka

Hrvatski narodni sabor izdao je saopćenje nakon propalih pregovora u Mostaru u kojem žestoko osuđuje partnere u vlasti.

Naime, lideri pet vladajućih stranaka nisu uspjeli postići dogovor oko tri ključna zakona koja su važna za evropski put odnosno otvaranje pregovora sa EU.

HNS svaljuje sve na partnere, odnosno Trojku i SNSD.

"HNS BiH najoštrije osuđuje nerealne, maksimalističke zahtjeve svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

Put ka Europskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredjeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Europskoj uniji", naveli su.

Ono što su preskočili da kažu jeste da je upravo HDZ jedan od krivaca jer ne pristaje na tehničke izmjene Izbornog zakona bez onih koje će riješiti izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Onda su naveli tri poruke za partnere:

1.Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da u uvom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promijenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno.

HNS je opredjeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju.

Opredjeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigutati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

2.Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje europskog puta Bosne i Hercegovine.

3.Pod hitno usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim međunarodnim standardima.