Politika

Čovićev telefonski raport Dodiku otkriva mnogo toga. Ako prvi kreće u bojkot, drugi sprema puno opasniju operaciju

Telefonski poziv koji je Dragan Čović uputio Miloradu Dodiku, čim je ugrabio trenutak slobodnog vremena u Neumu, otkriva suštinu, ali i dubinu njihovog saveza u kritičnim trenucima za državu BiH.

“Alo Dragane, Mile je…”, javljenje je koje otkriva prisnost dvojice političkih saveznika.

Dodik je neskriveno likovao na vijest koju mu prenosi Čović o neuspjelim dogovorima u Neumu, ponavljajući kako je on znao da od toga nema ništa, jer Bošnjaci uopće ne žele dogovor. Otkriva to da Dodik nije ni priželjkivao dogovor, jer mu to remeti druge planove. No, vratit ćemo se na to.

U međuvremenu, Čović je po svom priznanju konačno izgubio optimizam da će dogovora i biti te sve glasnije, neskrivenije i direktnije najavljuje bojkot. Prvo kroz frazu ‘da nema uvjeta da se izbori održe’. Sve to nagovještava bojkot, a ni Elmedin Konaković, koji je učestvovao u pregovorima, ne odbacuje tu mogućnost, čak šta više vidi je kao realnu opciju tvrdeći u intervjuu za Raport da Čović ima niz alata koji mu omogućavaju da to ‘uspješno’ provede.

S druge strane, alati koje Milorad Dodik ima su ograničeni kada je u pitanju bojkot, ali je već najavio mnogo goru i opasniju operaciju.

Naime, on je govoreći o mogućem bojkotu Hrvata i eventualnom miješanju stranaca u raspisivanje izbora najavio zabranu njihovog odvijanja u RS.

“Ako se stranci budu miješali u izborni proces, Republika Srpska neće izaći na izbore i postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće. Dovoljno je da javne ustanove, poput škola i domova kulture ne ustupe prostor, ili da opštine ne imenuju mjesne izborne komisije i nema izbora”, kazao je Dodik.

Bojkot se Dodiku ne isplati, jer bi opozicija preuzela većinu glasova i istisnula ga s vlasti. Blokada izbora mu već omogućava da zadrži sve poluge ili eventualno stvori parainstituciju koja bi raspisala izbore samo u RS.

Vratimo se sad na poziv.

Upravo poziv u kojem Čović raportira Dodiku u najnovijem razvoju događaja otkriva da njih dvojica koordinirano rade po pitanju blokade ili bojkata izbora – i s otvorenom mogućnošću da niti jedan niti drugi uopće ne žele da do dogovora dođe. Za obojicu je isplativije zadržati status quo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare