Šarena planeta

Čovjeka ugrizla mačka lutalica i prenijela mu dosad neviđenu bakteriju: Prošao je agoniju

mačka

Čovjek je dobio "ekstenzivnu" infekciju koja je uzrokovala oticanje njegovih ruku nakon što ga je ugrizla mačka lutalica koja je nosila nepoznatu vrstu bakterije, prenosi Live Science. Ovaj 48-godišnjak otišao je na odjel hitne pomoći u Velikoj Britaniji zbog bolne otekline koja mu se razvila na obje ruke osam sati nakon što ga je mačka lutalica više puta ugrizla. Nakon što su mu isprali i previli rane, ljekari su mu dali antibiotike i dopunsku dozu vakcine protiv tetanusa kako bi ga zaštitili od infekcije bakterijom Clostridium tetani, koja može uzrokovati bolne grčeve mišića, napadaje i potencijalnu smrt.

Dan kasnije, pacijent se vratio u bolnicu jer se infekcija proširila duboko u tkivo lijevog malog prsta, desnog srednjeg prsta i obje podlaktice, koje su pocrvenjele i još više natekle. Imao je znakove celulitisa, bakterijske infekcije u dubokim slojevima kože, i tenosinovitisa, stanja u kojem se zaštitni, tekućinom ispunjen sloj tkiva oko tetive upali.

Ljekari su dali nekoliko antibiotika u pacijentove vene, uklonili su oštećeno tkivo s mjesta infekcije i isprali preostale rane. Nakon toga, muškarac je dobio oralne antibiotike koje je uzimao pet dana i potpuno se oporavio. Naučnici su analizirali tkivo uzeto od pacijenta kako bi otkrili što je uzrokovalo infekciju. U početku su se naučnici trudili identificirati bakterije u uzorku, vjerovatno zbog prethodnog liječenja antibioticima.

Međutim, primijetili su Staphylococcus epidermidis koji je rastao na čovjekovom desnom srednjem prstu i "organizam sličan streptokoku" koji isprva nisu mogli identificirati. Tajanstvena bakterija nije odgovarala nijednom genetskom zapisu poznatih bakterijskih vrsta, ali je tim utvrdio da pripada rodu Globicatella.

Globicatella bakterije su mali mikrobi koji nalikuju poznatijem rodu Streptococcus, koji uključuje bakterije Streptococcus grupe A koje mogu uzrokovati strep grla, šarlah i "infekcije koje jedu meso". Do sada su naučnici poznavali samo dvije vrste Globicatella: G. sanguinis koja može zaraziti ljude i uzrokovati infekcije krvi, srca, cntralnog nervnog sistema i urinarnog trakta i G. sulfidifaciens, za koju je dosad utvrđeno da inficira samo životinje, npr. kao svinje, krave i ovce.

Bakterija genoma novoidentificiranih mikroba razlikovala se od bakterija G. sanguinis i G. sulfidifaciens za oko 20%, što je upućivalo na to da se radi o "zasebnoj i prethodno neopisanoj vrsti". Važno je da je novootkrivena vrsta dobro reagirala na mnoge antibiotike, uključujući neke na koje su druge bakterije Globicatella pokazale otpornost u prošlosti, poput cefotaksima i penicilina. U SAD-u, 1% posjeta hitnoj službi uzrokovano je ugrizima pasa ili mačaka, a naši mačji prijatelji odgovorni su za 15% tih posjeta.

"Mačke su glavni rezervoari zoonotskih infekcija", napisali su autori izvještaja o slučaju.

"Njihovi dugi, oštri zubi stvaraju predispoziciju za duboke ozljede tkiva, a izravna inokulacija mačje sline daje visok rizik od sekundarne infekcije."

Ugrizi se mogu zaraziti bakterijama koje žive u mačjim ustima, kao što su vrste Pasteurella i Streptococcus. Mačji ugrizi, kao i oni drugih domaćih životinja, također mogu uzrokovati infekcije bjesnoćom i tetanusom. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da svako koga životinja ugrize ili ogrebe treba odmah čistiti ranu najmanje 20 minuta sapunom i tekućom vodom, a zatim potražiti ljekarsku pomoć.

Foto: CDC.gov