Ispravka

Cristiano Ronaldo nije ponudio svoj hotel kao privremeno sklonište za Marokance pogođene zemljotresom

noćna mora za Roalda portret na terenu

Zemljotres magnitude 6,8 po Richteru pogodio je Maroko kasno naveče 8.9.2023.

Tom prilikom smrtno je stradalo skoro 3.000 ljudi, a broj povrijeđenih se, prema službenim informacijama marokanske vlade, popeo na skoro 5.700.

Ubrzo potom pojavile su se vijesti u medijima i društvenim mrežama koju je i naš portal Raport prenio, o tome da je portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo ponudio svoj hotel “Pestana CR7” u Marakešu kao sklonište osobama pogođenim zemljotresom, što nije tačno!

Izvinjavamo se svim čitaocima Bosnainfo na prenošenju neprovjerenih informacija.

Portal Raskrinkavanje svojom detaljnom analizom ukazao nam je na netačne navode koje smo objavili da je Ronaldno ponudio svoj hotel kao sklonište osobama pogođenim u zemljotresu, a nije!

Ronaldo nije ponudio svoj hotel u Marakešu kao sklonište osobama pogođenim zemljotresom!

Portal za provjeru činjenica Snopes provjerio je navode objavljene u medijima i u analizi objavljenoj 11.9.2023. sa zaključkom da su većinom netačni. Snopes navodi da hotel nije ponudio sklonište oštećenima u zemljotresu, ali da neki ljudi jesu odsjeli u hotelu nakon događaja.

Iz hotela u Marakešu su demantovali da su ponudili objekat kao smještaj za žrtve.

CheckNews, sekcija za provjeru činjenica francuskog medija Liberation, kontaktirao je hotel “Pestana CR7” iz kojeg su potvrdili da se hotel ni na koji način nije transformisao u prihvatni centar za žrtve.

“Radi se o lažnim informacijama. Svi gosti koje imamo u ovom trenutku imaju standardne rezervacije”, rekli su iz hotela.