Sjednica NSRS

Crnadak razbjesnio Cvijanović: Bećirović nije moj koalicioni partner. On pokušava ocrniti RS

Crnadak je naveo da se mora jasno i glasno reći da je Bećirović koalicioni partner SNSD-a, koalicioni partner Željke Cvijanović koja je sazvala ovu sjednicu
Foto: Fena

U toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.

Na dnevnom redu je tačka "Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra 2023. godine, veoma štetan po vitalne interese RS".

Cvijanović je u obraćanju poslanicima NSRS kazala da je na Bećirovićev prijedlog, zaključak usvojen u drugom krugu glasanja njenim preglasavanjem, odnosno da je usvojen, kako je rekla, glasovima bošnjačkog i hrvatskog člana.

Dodala je da je, kao član Predsjedništva ko je na tu poziciju biran s teritorije RS i koji je dužan štititi njene interese, uvjerena da je navedeni zaključak veoma štetan po vitalne entitetske interese RS, te je uputila zahtjev NSRS da se izjasni o štetnosti navedenog zaključka po vitalne entitetske interese RS.

"Smatram da navedeni zaključak, ne samo da je krajnje neistinit i da na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH, već i da je funkcionalno usmjeren na realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu", kazala je Cvijanović.

Tu se, dodala je ona, prepoznaje i zlonamjerni pokušaj identifikovanja institucija RS i njenih predstavnika kao isključivih 'krivaca' za dugotrajnu krizu kroz koju prolazi BiH, ali i "lažna optužba da su institucije RS usmjerene ka ugrožavanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH".

Cvijanović je navela da predlagač spornog akta direktno napada prije svega NSRS, kao i niz akata koje je Narodna skupština usvajala u prethodnom periodu u pokušaju zaštite ustavnog položaja i nadležnosti RS proisteklih iz Dejtonskog sporazuma, ali napada i druge institucije i predstavnike RS.

"S obzirom na političku namjeru predlagača da se ocrni RS i prikaže remetilačkim faktorom, kao i da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se sakriju stvarni uzroci dugotrajne krize u BiH, smatrala sam da je neophodno da se obratim poslanicima Narodne skupštine i tražim da u skladu s propisanom procedurom spriječe da ovako štetni zaključci ili odluke Predsjedništva BiH stupaju na snagu", navela je Cvijanović.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je kazao da je iz "Narodne skupštine, iz izjava svih zvaničnika RS, bez obzira iz koje partije dolazili, bila jedna jedina teza - poštovanje Ustava ove zemlje i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Poslanik Vukota Govedarica (SDS) je kazao da "mora ova skupština da raspravlja o ovim stvarima, jer imamo zaključke ove Narodne skupštine koji se ne poštuju u parlamentarnim institucijama BiH, vi ih ne poštujete".

"Predsjedniče Vlade, ako već slovi vaša teorija da je Narodna skupština iznad odluka Predsjedništva BiH, onda ne možemo prihvatiti da je Komitet SNSD-a iznad odluka Narodne skupštine, a vi se tako ponašate. To nije dobro", kazao je Govedarica.

Također je naveo da su za SDS zaključci Predsjedništva BiH neprihvatljivi.

Poslanik Srđan Mazalica (SNSD) je kazao da svaki put treba podržati veto člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

"Ovo je jedinstvena prilika da pokažemo snagu RS, zato što RS može da zaustavi odluku Predsjedništva BiH. Zaključci koji su usvojeni su katastrofalni za RS, zaključci su izuzetno štetni. Ne samo da su to politički stavovi, oni mogu imati vrlo štetne, nezgodne i teške implikacije po RS", smatra Mazalica.

Kaže da je zbog toga izuzetno važno da danas podrže veto člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

Poslanik Igor Crnadak (PDP) je ocijenio da sadržaj zaključaka koje su usvojila dva člana Predsjedništva BiH (Željko Komšić i Denis Bećirović) nije zaslužilo da bilo ko čita.

"Što se tiče Denisa Bećirovića, koji je predložio te zaključke, to je čovjek kojeg kad bi u sred noći probudili i pitali koja ti je najveća želja, on bi rekao da nema RS. Imamo posla s takvim ljudima i sa takvim materijalom ovdje", kazao je Crnadak.

Također je naveo da se mora jasno i glasno reći da je "taj Denis Bećirović koalicioni partner SNSD-a, koalicioni partner Željke Cvijanović koja je sazvala ovu sjednicu".

"Moramo reći da oni sve druge stvari vrlo uspješno dogovaraju zajedno, oni rade zajedno. Ne možemo se praviti ludi da ta činjenica ne stoji. Imamo potpuno novo svjetlo na materijal koji smo dobili od Bećirovića i Komšića, upravo zbog toga, jer sve to što rade u sebi ima dio odgovornosti njihovih partnera iz RS", istaknuo je Crnadak.

Odgovorila mu je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kazavši da Bećirović nije nikakav njen koalicioni partner.

"Ja sam član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda izabrana na teritoriji RS u kolektivni organ koji predstavlja šefa države. Denis Bećirović je član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda izabran u Federaciji BiH. On tamo meni ne mora da bude nikakva koalicija, kao što i nije", kazala je Cvijanović.

Poslanička rasprava još traje.