prozvao snsd

Crnadak: Slažem se s Konakovićem. Oni koji su krali u vremenima borbe za život nisu obični lopovi. To važi i za RS

Današnji dan, 28.januar, posvećujemo pitanju korona nabavki u Republici Srpskoj, a povodom jučerašnje pravosnažne presude za korona nabavke u Federaciji Bosne i Hercegovine, poručili su iz opozicione Partije demokratskog progres (PDP).

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, podsjećai da je dan nakon usvajanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog Suda BiH u NSRS, 28. juna 2023. godine, Klub poslanika PDP upozorio je javnost da SNSD manipuliše ovim zakonom i da ga neće primijenjivati.

Usvojen Zakon

"Danas se navršava sedam mjeseci od usvajanja Zakona, a još uvijek nijedna odluka US BiH nije odbijena od strane sudova ili bilo koje druge institucije u RS.

Strane sudije se i dalje nalaze u Ustavnom sudu BiH, čime se još jednom potvrđuje da smo bili u pravu. Nakon SNSD-ovih manipulacija pitanjem Ustavnog suda BiH i stranih sudija, Klub poslanika PDP ustanovio je Dan SNSD-ovih prevara i obmana, koji obilježavamo svakog 28. u mjesecu", podsjeća Crnadak.

Kaže da je presuda za korona nabavke u FBiH posljednji poziv premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi RS da konačno objave sve korona nabavke u RS, da javnost konačno sazna koje firme i pojedinci su postali milioneri za jedan dan, i to preko leđa naroda, novcem iz budžeta RS.

"Klub poslanika PDP će na sljedećem Kolegijumu NSRS ponovo tražiti da ta informacija dođe na Narodnu skupštinu i da SNSD konačno objasni kako su baš najbliži članovi porodice Dodikove savjetnice dobili 35 miliona iz budžeta za vrijeme korone, dok je narod, u strahu, bio zaključan u svojim kućama", poručio je Crnadak.

Jedna od najvećih prevara

Ističe da pljačka za vrijeme korone, jedna od najvećih prevara SNSD i njihove koalicije, mora dobiti svoj epilog i u RS, navodi se u saopćen ju PDP-a.

"Potpuno sam saglasan sa izjavom Elmedina Konakovića da oni koji su krali u takvim vremenima straha, panike i borbe za život nisu normalne osobe i nisu obični lopovi, to važi i za RS, ne samo za Federaciju BiH", rekao je Crnadak i dodao:

"Tražit ćemo i detaljnu informaciju od pravosuđa RS o svim istragama i drugim provedenim aktivnostima vezano za korona nabavke, jer pitanje korupcije u RS i razbijanje mita o nedodirljivosti političara su trenutno najvažnija pitanja za opstanak i razvoj RS u budućnosti".