rat u ukrajini

Crne prognoze: Rusi bi do ljeta mogli sasvim rasturiti ukrajinsku odbranu

Kijev je zabrinut da bi ruske snage mogle probiti ukrajinsku obranu do ljeta ako zapadne zemlje ne povećaju opskrbu municijom, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor
SAD Pentagon curenje povjerljivih dokumenata

Ukrajinske procjene situacije na bojnom polju postaju sve mračnije.

Dok odolijevaju ruskim napadima u području vojnog djelovanja, Ukrajinci moraju paziti koliko granata mogu ispaliti. Dužnosnici u Kijevu vjeruju da bi ruski napredak mogao dobiti značajan zamah do ljeta, prenosi Bloomberg, čiji tekst dijelom prenosi i ruska agencija TASS.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u četvrtak da su pogreške zapovjednika na prvoj liniji pogoršale probleme s kojima se suočava ukrajinska odbrana oko Avdiivke, a koju su ruske snage zauzele ovog mjeseca. Sirski je rekao da je poslao još vojnika i municije da pojača ukrajinske položaje, piše Bloomberg.

Raste pesimizam među Ukrajinom i njezinim saveznicima. Pad Avdiivke i nekoliko obližnjih sela potiče strahove da ukrajinska obrana možda neće izdržati. Gubici bi trebali djelovati kao poziv na buđenje ukrajinskim saveznicima, rekao je europski dužnosnik. 'Ukrajina bi mogla početi gubiti rat ove godine', rekao je Michael Kofman, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir u podcastu War on the Rocks.

Ukrajinski obavještajci tvrde da ruski predsjednik Vladimir Putin nije odustao od svog prvotnog cilja zauzimanja velikih gradova, uključujući Kijev i Odesu. Kad bi ruske snage stigle do Odese, bile bi u mogućnosti zatvoriti ukrajinske ključne izvozne rute žitarica kroz Crno more i također otvoriti pristup Moldaviji, čija se odcijepljena regija Pridnjestrovlje u srijedu obratila Moskvi za političku potporu, kazao je izvor Bloomberga.

Moskva će odlučiti hoće li nastaviti s polaganim napredovanjem ili će akumulirati resurse za veći udar kojim će se probiti ukrajinske linije ovog ljeta, rekla je osoba bliska ukrajinskom vodstvu. Putin je u četvrtak ponovio da i dalje planira ostvariti ciljeve postavljene na početku invazije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da Rusija planira novu ofenzivu u proljeće ili rano ljeto - dok nedostatak municije utječe na situaciju na bojnom polju.

Budući da ukrajinske snage očajnički traže više municije, neki saveznici, predvođeni Češkom, razmišljaju o kupnji oko 800.000 topničkih granata izvan EU-a kako bi ih dali Ukrajini. Velika ofenziva bila bi izazov za Kremlj nakon dvije godine rata koji je iscrpio ruske snage.

Trebalo bi im mnogo više vojnika, ali i teških tenkova i vozila za pokretanje ofanzive, rekao je admiral Rob Bauer, predsjedajući vojnog odbora NATO-a. Zasad Moskva ne uspijeva dovoljno brzo povećati proizvodnju: 'Putin ima više topništva, ima sposobnost zamijeniti određenu količinu projektila svaki mjesec, ali nije u potpunosti uspješan u smislu povećanja broja, naprimjer, tenkova i oklopnih vozila.'

Ukazao je na nedavna ukrajinske izvještaje da, unatoč gubitku Avdiivke, na svakog ubijenog Ukrajinca dolazi sedam ubijenih Rusa.

Takav omjer znači da će Moskvi trebati puno ljudi da porazi Ukrajince, a koji nastoje zadržati liniju fronta što je više moguće do druge polovine godine, kada bi mogli dobiti borbene avione F-16 i kada bi zapadna proizvodnja streljiva trebala porasti. To bi Kijevu omogućilo planiranje nove protivofanzive 2025.