američke sankcije

Crnogorsko ministarstvo zatražilo raskid ugovora sa firmom koja je povezana s Dodikom

Ministarstvo energetike Crne Gore zatražilo je od državne kompanije raskid ugovora sa firmom iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi pod američkim sankcijama zbog povezanosti sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom.

Radio Slobodna Evropa je objavio da ugovore sa firmama sa "crne liste" imaju državne kompanije EPCG Solar gradnja i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Potom je State Department upozorio na mogućnost sankcija.

Ministarstvo energetike je saopćilo 10. jula da neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje spoljnopolitičke prioritete Crne Gore.

"Ministarstvo je već uputilo dopis 'Solar gradnji' da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom (crnom) listom", navelo je Ministarstvo.

Naveli su da su saznali iz medija o povezanosti poslovnih partnera energetskih državnih kompanija sa Dodikom.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD je sredinom juna sankcionirala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na "crnoj listi" su, između ostalih, Infinity International Group, Kaldera company i Prointer ITSS.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa o saradnji crnogorskih državnih kompanija sa firmama koje su na američkoj "crnoj listi", iz State Departmenta je odgovoreno da će SAD koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju protiv onih koji posluju sa entitetima pod američkim sankcijama.

"Finansijske institucije, lica i drugi subjekti koji obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu sebe izložiti sankcijama", rekli su iz State Departmenta.

Crnogorsko državno preduzeće EPCG Solar gradnja je tri mjeseca prije američkih sankcija, potpisalo ugovor o saradnji sa bosanskohercegovačkom kompanijom "Kaldera company", a takođe državna kompanija CEDIS je imala tri ugovora sa firmom čiji je suvlasnik sankcionisana Infinity International Group.

"EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom.

Naprotiv, Solar gradnja je objavila da je svjetski poznati proizvođač Siemens (Njemačka), prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisala sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji…", navodi Ministarstvo u objašnjenju.

Ministarstvo energetike je od nadležnih resora zatražilo smjernice i mišljenje za postupanje u ovim situacijama.