upalio se

Crnolistaš krenuo u totalni obračun s Amerikom: Novalić optužio Murphyja da laže i da terorizira Bošnjake. Poredi se sa Alijom i Silajdžićem

Crnolistaš i prvostepeno osuđeni bivši premijer FBiH Fadil Novalić nastavio je svoj obračun sa Ambasadom SAD u BiH, odnosno sa ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Nakon što je Murphy komentirao prvobitnu izjavu Novalića da je neko iz Trojke lobirao da ga sklone, tako što je kazao da Novalić faktički izmišlja i da je razlog njegovog sankcionisanja ustvari njegova koruptivna priroda, Novalić je ponovo osjetio potrebu da se oglasi.

Novalić nastavlja hraniti svoju teoriju zavjere po kojoj je on žrtva bjelosvjetske zavjere.

"Ambasador Murphy se opet gotovo patološki bavi sa mnom. Kaže i danas da sam ja korumpiran. Strategija koja se, nažalost, u našoj zemlji provodi već 30 godina. Nisam prvi - radili su ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom ko je bio faktor kod Bošnjaka. Uvijek je išao medijski teror o 'korupciji', 'kriminalu', čak i 'islamskom terorizmu'.

Pamti naš narod razne montirane slučajeve, a dobro je podsjetiti na njih u svjetlu današnje američke politike i odnosa spram planetarne tragedije u kojoj je za mjesec dana ubijeno skoro 4.500 djece", naveo je Novalić.

On navodi kako 'mi znamo jako dobro šta znači embargo i koliko je to koštalo bošnjačkih života'.

"I znamo kako su ucjenama, podmetanjima, pritscima, najcrnjim metodama montaža, s političke scene uklanjani najzaslužniji za priznanje Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima, Sjedinjenim Američkim Državama, Briselu…

Tako se i danas uklanjaju oni koji brane bošnjačke interese, dok su svi ostali 'pošteni', pa čak se i jako dobro sarađuje sa nekima koji su također na aktuelnim crnim listama, ali ne pripadaju bošnjačkom narodu", istako je Novalić.

Onda se ponovo počeo pričati o medijskim ličnevima i 'političkim, ljudskim i svakim drugim oblicima progona Bošnjaka'.

"Vođene su višedecenijske hajke o milionima, avionima, kamionima… Sve u istoj režiji i kuhinji proganjani su najznačajniji i najugledniji Bošnjaci. Sjetimo se samo isfabriciranog slučaja 'Pogorelica' i ljudi koji su, dokazano je, potpuno nevini u zatvorima ležali zbog te sramne montaže. Ali ne znate vi, gospodine Murphy, koliko je ovaj narod žilav.

Kada je vaša ambasada optuživala Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića, oni su vam odgovorili. Parafrazirat ću i ja: Objavite dokaze o korupciji ili nam se skinite s vrata!

Ovaj narod nije glup koliko vi mislite, gospodine Murphy. Uložili ste mnogo u propagandu, i opet ste morali izvršiti državni udar.

Trebali ste priupitati svog kolegu Larsona, koji je iz Bosne utekao pod čudnim okolnostima, zbog čega su mene stavili na crnu listu. Saznali biste bi da su u pitanju pisma penzionerima kakva je slao i predsjednik Amerike. Čudi da niste mogli čak naći ni bolje opravdanje. Jasno je da sam smetao projektima i širim planovima. Ali, mene ne možete ucijeniti, jer nemam oraha u džepu. S druge strane, valjalo bi saznati kako ćete vi, gospodine Murphy, svojoj vladi opravdati kako su milionskim iznosima plaćani Media planovi kojim su širene laži i neistine u Bosni i Hercegovini.

Ne znam kako je kod vas, ali u našoj zemlji je grijeh lagati, a u laži su kratke noge. Nadam se da će vaša zemlja ponovo poslati ozbiljnog i nekorumpiranog ambasadora. Onakvog kakvi su bili vaši prethodnici, gdja. Maureen Cormack i gosp. Eric Nelson, a ne kao što ste vi gospodine Murphy, jer vi ostavljate samo laži i smutnje među Bošnjacima", naveo je Novalić.