DRŽAVNA ZASTUPNICA

Ćudić: Između građana u RS i novca iz EU stoje predstavnici vlasti iz ovog entiteta

Sabina Ćudić, državna zastupnica Naše stranke, bila je jedna od učesnica sastanka državne većine. O važnosti samog sastanka je rekla: „Mislim da je važno što se sastanak desio jer je bilo važno iskomunicirati predstavnicima vlasti iz RS da ono što oni percipiraju kao gotovo isključivi interes Trojke ili Federacije BiH, a to je usvajanje državnog budžeta, naprosto nije tako. Da im politika ucjenjivanja za nešto što mora biti normalan, rekla bih čak birokratski proces, neće proći."

Budžet je trenutno uslov da bi se iz EU mogao povući dio sredstava predviđenih za BiH planom rasta koji ukupno iznosi milijardu eura. Tim povodom Ćudić je rekla: „Jako mi je važno da građani RS znaju da između njih i sredstava EU trenutno stoji odbijanje, odnosno ucjenjivanje za usvajanje budžeta koje vrše predstavnici vlasti iz RS."

Uprkos tome, Ćudić kaže da su od formiranja vlasti na državnom nivou ipak napravljeni veliki pomaci. Radi se o preporuci za otvaranje pristupnih pregovora, ali i o usaglašavanju 110 od ukupno 113 mjera koje je EU postavila pred BiH kako bi BiH mogla aktivirati sredstva iz plana rasta.

Ćudić je iznijela i zahtjev Naše stranke za nastavak pregovora na državnom nivou: „Moraju se razdvojiti ekonomska od političkih pitanja, pod hitno se mora usvojiti ugovoreni budžet, a paralelno s tim možemo razgovarati o svim političkim pitanjima."