Svijet

‘Čudovište s Arktika‘ je nova glavobolja za Putina: Rusi će strašno patiti

Ozbiljan val hladnoće mogao bi dodatno zaustaviti rusko napredovanje u Ukrajini, upozoravaju analitičari. Arktički zrak koji cirkulira kroz Rusiju i Ukrajinu u kombinaciji s istočnim vjetrom u narednim danima mogao bi temperature tokom noći u Kijevu i Harkivu spustiti na čak minus 10 stepeni Celzijevih. A osjet hladnoće zbog naleta vjetra mogao bi biti i do minus 20.

Analitičari kažu kako bi to moglo otežati invaziju Rusima, osobito onima koji su zaglavili u koloni zaustavljenih vozila sjeverno od glavnog grada Ukrajine.

"To će itekako utjecati na one koji dugo borave u konvojima, najviše će patiti ruske trupe koje su ostale na cestama", rekao je ukrajinski izvor, a prenosi The Times.

"Temperature od minus 20 degradirat će ruske snage, u to nema sumnje. Hladnoća će poboljšati mobilnost kroz zemlju jer će biti manje blata, ali Rusi nisu spremni za arktičke uvjete. Napadi na gradove bez prikladne odjeće bit će nevjerovatno teški. I nedostatak goriva te odgovarajućih ulja i maziva vojnicima će otežati pokretanje motora u vozilima kako bi se zagrijali. Zamislite da cijelu noć sjedite u zamrzivaču od željeza od 40 tona", rekao je bojnik Kevin Price, koji je 20 godina služio u britanskoj vojsci.

Dodaje kako će loše vrijeme dodatno narušiti ruski moral i nanijeti im nove žrtve.

"To nije odlučujući čimbenik, ali je vrlo nepoželjan razvoj događaja za ruske zapovjednike", smatra Price.

Brigadir Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da će vrijeme negativno utjecati i na Ukrajince.

"To će usporiti stvari, ali za obje strane. Udio vojnika koji će dobivati ​​ozljede od hladnoće poput ozeblina definitvno će se povećati", izjavio je.

Jedan vojni dužnosnik NATO-a rekao je kako Rusija, unatoč upotrebi svih snaga koje je koncentrirala u Ukrajini i oko nje, ostvaruje vrlo mali napredak.

"Vidimo vrlo malo promjena. Prvi put ne očekujemo da će Rusi ostvariti bilo kakav napredak u sljedećih nekoliko dana", kaže.

Nakon gotovo dvije sedmice borbe, ruske snage zauzele su velika područja sjeveroistočne i obalne Ukrajine, opkolile gradove te odsjekle hranu, vodu, grijanje i lijekove za civile. Međutim, napredak je u mnogim područjima sad stao. Napori za stvaranje koridora za evakuaciju civila danima su ugroženi zbog kontinuiranog granatiranja i prigovora na predložene rute, prenosi Jutarnji.

Ruska novinska agencija Tass u utorak navečer je izvijestila kako je za srijedu ujutro najavljen novi prekid vatre i da su ruske snage spremne osigurati humanitarne koridore kako bi ljudi mogli napustiti Kijev i četiri druga ukrajinska grada.