Svijet

Cure detalji optužnice protiv Trumpa. Otkud opsesija papirima zbog kojih bi mogao završiti u zatvoru?

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump dugo je čuvao tajne dokumente u kutijama koje je volio držati blizu sebe.

Sadržaj tih kutija - i insistiranje Trumpa da ih ponese sa sobom po završetku predsjedničkog mandata 2021. godine - sada je u centru optužnice od 38 tačaka protiv bivšeg predsjednika i njegovog ličnog pomoćnika, Walta Naute.

Opstruirao istragu

Tužitelji terete Trumpa da je opstruirao istragu o posjedovanju povjerljivih materijala nakon što je napustio dužnost i doveo u opasnost nacionalnu sigurnost.

Otkud Trumpova nevjerovatna želja da zadrži materijale koje je iz Bijele kuće premjestio u Mar-a-Lago, njegovu rezidenciju na Floridi i privatni klub? Odgovor se čeka.

Kako god, postojao je zapanjujući uzorak opstrukcije u nastojanjima Vlade da vrati tajne dokumente u svoj posjed.

Tužitelji kažu da je Trump namjerno ignorirao sudski poziv iz maja 2022. kojim se od njega tražilo da vrati dokumente.

Također, tvrde da je poduzeo vanredne mjere da opstruira istražitelje. U optužnici se navodi kako je Nauta, prema Trumpovim uputama, premjestio 64 kutije s dokumentima kako ih Trumpov advokat ne bi mogao pronaći.

Čuvao dokumente u kupatilu

Kutije s dokumentima bile su pohranjene u kupaonici. U aprilu 2021. Trumpovi zaposlenici morali su premjestiti desetine kutija iz plesne dvorane na njegovom imanju Mar-a-Lago.

"Još uvijek ima malo mjesta pod tušem gdje su njegove druge stvari", jedan pomoćnik je poslao poruku drugom.

Kutije su odvučene u malu kupaonicu i naslagane gotovo do sićušnog lustera pokraj WC školjke.

Dokumenti su bili pohranjeni nemarno, prenosi New York Times.

Optužnica prikazuje sliku kutije s strogo povjerljivim dokumentima nacionalne sigurnosti koji su se 2021. prosuli na pod skladišta Mar-a-Lago. Skladišta dostupnog mnogim zaposlenicima resorta.

Optužnica opisuje i to kako su Trump i njegov advokat razgovarali o tome što učiniti s fasciklom od 38 dokumenata s oznakama tajnosti.

Advokat je rekao da je Trump napravio "pokret za čupanje" koji je implicirao, "zašto ih ne ponesete sa sobom u svoju hotelsku sobu i, ako tamo ima nešto stvarno loše, kao, znate, pocijepajte to."

Dijelio tajne

Potom, Trump je snimljen kako dijeli tajne.

Optužnica navodi da je Trump snimljen u svom golf klubu u Bedminsteru, kako jednom piscu pokazuje tajne američke borbene planove. Trump je materijal opisao kao "vrlo povjerljiv" i "tajan", priznajući da nije deklasificiran.

Trump je, također, članu osoblja pokazao tajnu kartu.

U augustu ili septembru 2021. Trump je podijelio strogo povjerljivu vojnu kartu s članom osoblja u svom odboru za političko djelovanje koji nije imao sigurnosnu provjeru.

Jedan od Trumpovih advokata ključni je svjedok. Neki od potencijalno najopasnijih dokaza protiv bivšeg predsjednika potječu iz bilješki koje je napravio jedan od njegovih advokata, Evan Corcoran.

Advokatove bilješke u suštini su tužiteljima dale putokaz za izgradnju slučaja.

Slučaja koji bi - u nekom dalekom raspletu - vodećeg republikanskog kandidata za predsjedničku nominaciju 2024. mogao suočiti s kaznom zatvora.

No, ne postoje zakonske prepreke da se kao osuđivani kriminalac ili čak iza rešetaka kandidira za predsjednika SAD.

A to bi bilo nešto što bi, s obzirom na Trumpov karakter, bilo gotovo pa izvjesno...