klima se savez

Cure frapantni detalji razgovora Bidena i Netanyahua. Odnos postaje sve gori, Biden ga je bar tri puta nazvao šu*kom

Joe Biden je postao frustriran Benjaminom Netanyahuom zbog njegove vojne kampanje u Gazi i pokazao je prezir prema izraelskom vođi iza zatvorenih vrata, rekli su izvori američkoj mreži NBC News, prenosi Sky News.

Američki predsjednik je pozivao Izrael da pristane na primirje, ali oni koji su upoznati s razgovorima rekli su da mu je Netanyahu "pravio pakao" i da je s njim teško izaći na kraj.

"On jednostavno osjeća da je ovo dovoljno", rekao je jedan od izvora o Bidenovom viđenju kampanje u Gazi. – To mora prestati.

Biden je izraelskog premijera povremeno nazivao samo "ovim tipom" u privatnim razgovorima o svojim odnosima s njim - i nazvao ga je "šupkom" u najmanje tri nedavne prilike, izvještava NBC News.

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost ipak se usprotivilo izjavama izvora, rekavši da unatoč neslaganjima oko nekih pitanja njih dvoje imaju "odnos dug desetljećima koji je pun poštovanja u javnosti i privatno".

Predsjednik SAD je postao frustriran zbog neuspjeha Netanyahua da promijeni taktiku u Gazi - gdje ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas kaže da su izraelske snage ubile više od 28.000 ljudi - i zbog njegove nevoljkosti da nastavi s dugoročnim mirovnim sporazumom.

Jučer je Biden upozorio Netanyahua da ne šalje trupe u Rafah bez "vjerodostojnog" plana za zaštitu civila. Netanyahu je obećao da će nastaviti s očekivanom kopnenom ofenzivom.

Biden je također opisao izraelsko bombardiranje Gaze kao "pretjerano" prošle sedmice.

No, usprkos njegovim privatnim iskazima prezira prema Netanyahuu, američki predsjednik nerado se javno obrušava na njega.

Njegove frustracije također nisu dovele do velike političke promjene, kaže NBC News, koji dodaje da je Bidenova administracija "počela razmatrati takve opcije".