istraga traje

Cure sablasne informacije o Ranku Debevcu: U Sud je dolazio iza ponoći, u tri sata ujutro… Otključali su mu telefone

Fadil Novalić je presuđen u slučaju “Respiratori” koji su, ilegalnim prisluškivanjem sudija i tužilaca, pokušali da opstruiraju Debevec i Osmica; Isto kao i u slučaju “Diploma”, u kojem je Osmica glavni “junak”.

Telefoni Ranka Debeveca su otključni i njihov sadržaj sada se pomno ispituje, a u njima će se naći prepiska između suspendovanog predsjednika Suda BiH, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Tada bi “predmet u radu” trebao da krene ka optužnici.

Debevec je počinio, prema informacijama kojim raspolaže novinar Slobodan Vasković, zaista nevjerovatne akte, listom kriminalne. Za sve je imao pomagače unutar Suda BiH i riječ je o najmanje sedam osoba, od kojih nijedna nije sudija.

"Ovih sedam osoba, čija imena ne navodim zbog interesa istrage, bili su vojska Debeveca, a udarna pesnica predsjednika Suda BiH, koji je suspendovan i u pritvoru, su sudska vijeća koja je kontrolisao.

Dva su bila prvostepena, a dva apelaciona.

Svi oni moraju odgovarati za detaljno i sistematično rušenje Suda BiH, što je zločin protiv države, plus kriminalne radnje naplate novca za te zločine.

Detaljna istraga CMS-a će lako dovesti do njih. Svaki pokušaj da se spriječi otvaranje CMS-a je, suštinski, pokušaj zataškavanja zločina koja je počinio Debevec sa saučesnicima - sudijama koje je kontrolisao i onih sedam zaposlenika Suda BiH.

Posebno interesantna je činjenica da je Debevec vrlo često sa dva nepoznata lica dolazio u prostorije Suda BiH i to u kasnim noćnim satima; Sa njima je Debevec dolazio iza ponoći, a nekada i u tri sata ujutro. Šta su sve radili u ta doba, utvrdit će istraga", piše Vasković.