nije joj sjeo govor

Cvijanović bijesna jer je Bećirović optužio Ruse za destabilizaciju BiH: Nije Rusija kriva, nego Bošnjaci

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović komentirala je istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na Samitu o miru u Ukrajini koji se održao u Švicarskoj.

Bećirović je na samitu održao govor u kojem je govorio i o prijetnji Rusije prema BiH, a na govoru mu je čestitao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Cvijanović, međutim, ne misli tako.

Ona je u izjavi za Srnu rekla da politička nestabilnost u BiH nema nikakve veze sa Rusijom, već sa svojatanjem BiH od bošnjačkih predstavnika koji brutalno i u kontinuitetu krše Ustav i Dejtonski sporazum, uz asistenciju pojedinih stranaca.

Na pitanje da prokomentira istup Bećirovića na skupu u Švicarskoj, gdje je, između ostalog, rekao da "proruske snage ugrožavaju mir u BiH" i da "podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava", Cvijanović je odgovorila da Bećirović uporno pokušava da lične stavove predstavi kao stavove BiH, iako ono što govori nije usaglašeno ni u Predsjedništvu, niti u bilo kojoj drugoj instituciji.

Ona je ponovila da Bećirović može da govori u svoje ili eventualno u ime bošnjačkog naroda, ali ne može u ime Predsjedništva, niti BiH, jer predstavlja tek jednu trećinu.

"Licemjerno je da Bećirović govori o ugrožavanju mira, a da ne spomene glavnog ratnohuškača i svog stranačkog kolegu Heleza koji je, osim što prijeti ratom, počeo i da pozira sa puškama", rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH je rekla da Bećirović proruskim snagama u BiH 'lažno naziva one koji se suprotstavljaju antidejtonskoj unitarizaciji BiH'.

Ona je istakla da je Bećirovićeva namjera da na taj način privuče dodatnu pažnju zapadnih zemalja, uzdajući se da će to doprinijeti ostvarivanju bošnjačkih ratnih ciljeva.