Predsjedništvo BiH

Cvijanović nakon vanredne sjednice: Današnje ‘šaroliko’ glasanje jasno pokazuje da je BiH u problematičnoj situaciji

Iz kabineta Željka Cvijenović, Denis Bećirović, NATO savez,

Član Presjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se na press konferenciji nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH na njen zahtjev.

Podsjetimo, sjednica je održana sa samo jednom tačkom dnevnog reda - stav Predsjedništva BiH u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope. Denis Bećirović je glasao ‘za’, Željko Komšić je 'suzdržan', a Željka Cvijanović je glasala 'protiv'.

"Smatram da treba glasati 'ne'. Ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje ambasadora, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države", kazala je Cvijanović nakon vanredne sjednice.

Navela je da današnje 'šaroliko' glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.

"Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo. Čitav je slijed događaja koji pokazuju nedosljednosti i gdje ambasadori ne poštuju Predsjedništvo. Ministarstvo vanjskih poslova često daje instrukcije ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo za mišljenje ili da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva", kazala je Cvijanović aludirajući na najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN-u.

Podsjetimo, najave Rezolucije je izazvale brojne reakcije, a iz RS su kao 'odgovor' u NSRS usvojili izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici dok predsjednik RS Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem.