Politika

Cvijanovićka rigala vatru u emisiji: Pa, dobro momci, šta vi hoćete od nas…

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska ne podriva ni stabilnost niti mir, već upravo promoviše koncept stabilnosti i mira.

Prema njenim riječima, razgovori koje nudi Republika Srpska, upravo su u funkciji normalnog razvoja društva, te sagledavanja na koji način urediti neke odnose, znajući da neki međunarodni postupci ili alati, koji su primjenjivani u prethodnom periodu, nisu dali željeni rezultat.

Govoreći o izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a, Cvijanović je poručila da su ti izvještaji postali kliše, ali i da su s druge strane, velika obmana široke međunarodne javnosti.

- Kad je riječ o visokom predstavniku i onima koji ga čvrstvo promovišu i stoje iza njega, tu je na sceni zabijanje ili stavljanje glave u pijesak ili guranje stvari pod tepih, nemogućnost, nesposobnost ili nepostojanje želje da se sagledaju stvari u nekim realim okvirima - rekla je Cvijanović u emisiji Pečat RTRS-a.

Cvijanović je kazala da je Republika Srpska sve drugo u odnosu na to.

- Mi želimo da u Republici Srpskoj zaista proanaliziramo određene stvari, da vidimo šta su bolje recepture, da li postoji neki način da se krećemo u budućnosti, a da to bude put kakvog-takvog uspjeha - smatra Cvijanović.

Očigledno je, dodala je ona, da se ovo što sada postoji na sceni, ali i godinama unazad nije pokazalo kao dobro niti je u funkciji stabilnosti.

- Nažalost, nije ni u funkciji pravljenja nekih boljih međuetničkih odnosa, političkog razumijevanja, unutrašnjeg dijaloga, bar neke interesne kohezije. Vi danas u BiH nemate čak ni tu interesnu koheziju, da kažete - to je naša orijentacija, idemo da pratimo neki interes - naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da "ovo ovdje nije interes ni Bošnjaka ni Hrvata niti Srba".

- Ovo je jedno stanje razuđenosti koje nam odvlači pažnju, energiju, vrijeme i novac od onoga što bi trebalo da budu prioriteti. Republika Srpska hoće unutrašnji dijalog u okviru BiH zato što cijenimo da taj dijalog može donijeti dobar rezultat i iza kojeg možemo svi da stanemo - navela je ona.

Međutim, tvrdi Cvijanović, jednostavno postoje stranci koji ne žele da se strane u BiH dogovaraju, već oni žele da posreduju i da se oni pitaju.

Cvijanovićka je ponovila da Republika Srpska nema pretenzije ni prema čijoj stabilnosti, ne želi ni od koga da oduzme ni trunku stabilnosti, već hoće da svi zajedno imaju stabilnost.

Ona je podsjetila da je BiH u jednom periodu imala jednu strukturu koja je bila apsolutno decentralizovana, onako kako je to Dejton rekao.

- To je bio dobar period, jer ste u okviru te decentralizacije ipak imali osjećaj neke sigurnosti da niko nikoga neće ugroziti, da niko nikome neće ništa uzeti i imali ste cilj da se negdje krećete. Imali ste čak i uvjerenje da će se vremenom donijeti neke drugačije odluke, pa ćemo i sami da gledamo šta može biti funkcionalnije. Možda bismo sami uredili neke stvari - rekla je Cvijanović.

Međutim, dodala je ona, to je urušeno, a BiH je postala "paćenik raznih eksperimenata".

- Sramota je, a i tuga da bilo koji narod bude pod stalnim pritiskom, nerazumijevanjem i nemogućnošću da iskomunicira, a zna da nešto može da bude bolje - navela je Cvijanović.

Ona je ukazala i na stalne nelogičnosti, navodeći kao primjer izjave visokog predstavnika Valentina Incka koji kaže da Republika Srpska narušava ono što je Dejton, dok u Republici Srpskoj, zapravo, stalno pozivaju na Dejton.

- Onda vam dođe drugi međunarodni predstavnik i kaže da je Dejton prevaziđen, da je retrogradna kategorija. Pa, dobro momci, šta vi hoćete od nas? Danas nam pričate da mi urušavamo Dejton, a sutra govorite da je Dejton retrogradan, da ne može postići svoj cilj. Šta vi hoćete od nas, da bismo mi znali kako da se prema vama postavimo - upitala je predsjednica bh. entiteta Republika Srpska.