predsjednik HDZ 1990

Cvitanović: Dodik ne može dijeliti moralne lekcije. Šta on ima s Glavašem, nek se bavi ratnim zločinima u Briševu, Matićima, Doboju…

Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović komentirao je izjavu predsjednika RS da će dati uhapsiti Branimira Glavaša i izručiti ga Republici Hrvatskoj, pozivajući ministra Nenada Nešića da poduzme korake u tom smislu

“Ne bih želio biti neugodan, svjestan sam činjenice s kojom vrstom optužbe se nosi Branimir Glavaš. Međutim, poznato je kako je cijeli taj pravosudni slučaj najblaže rečeno vrlo prijeporan. Uostalom, trajao je toliko dugo da je pitanje pravde i pravičnosti u potpunosti dovedeno do besmisla.

Mnogi upozoravaju i na političke konotacije same optužnice pa i presude. Međutim, to je jedna druga tema. Svi se mi sjećamo situacije u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata kao i uloge Branimira Glavaša u organizaciji odbrane i odgovora na srpsku agresiju. Glavaš je igrao ključnu ulogu u tim vremenima, a više od 1000 hrvatskih branitelja položilo je život u odbrani Osijeka. Ne bih želio relativizirati eventualni zločin za koji je Glavaš optužen, ali je paradoksalno da je Glavaš osuđen, a niti jedan srpski zločin na tom području nije procesuiran", kaže Cvitanović.

On govori da može razumjeti Dodikovu reakciju ali da s obzirom na navedeno smatra kako Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti na ovaj način.

"Kroz sve ove godine pokazao je kako nema nimalo sućuti prema prema hrvatskim ili bošnjačkim žrtvama i stradanju. Srbe optužene za ratni zločin i osuđene za genocid naziva herojima. Znamo kako su Hrvati iz Posavine proživjeli stravična stradanja, tek 5% prijeratnog hrvatskog stanovništva vratilo se na područje današnje RS. Zločini nad Hrvatima kao u Briševu nisu procesuirani. Hrvatska imovina u RS nije obnovljena. Ne primijetim tu vrstu posvećenosti vlasti u RS pa samim time ne smatram kako Dodik ima moralno pravo dijeliti lekcije bilo kome i pritom još i prijetiti nekakvim akcijama pa tako ni Glavašu", govori predsjednik HDZ 1990.

On kaže da je Branimir Glavaš državljanin BiH, a pitanje eventualne ekstradicije je nešto što se treba rješavati na nivou dvije države i resornih ministarstava, a da institucije RS nemaju tu šta tražiti.

"Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari. Kao što rekoh imaju i on i institucije RS šta da rade ukoliko žele. Međutim, poznajući način na koji Dodik radi, izjave oko Branimira Glavaša kao i napad na novinarku Mitrović mi više djeluje kao bacanje prašine u oči domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i na skretanje pozornosti s mnogo važnijih tema.

Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS i neka se bave time”, izjavio je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.