najgore stanje

Cvitanović: Kada bi pravosuđe bilo oslobođeno utjecaja politike ne bismo mogli hodati cestom od silnih hapšenja

lija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercetgovine, smatra da je Bosna i Hercegovina godine potrošila na teme koje je udaljavaju od Evropske unije.

Sumnja u interes većine koja godinama vlada u BiH da pravosuđe u državi bude na nivou EU jer bi takvo pravosuđe značilo masovna hapšenja.

Slobodna zemlja

"Svaki dan gledamo hapšenja u BiH. Kada bismo bili slobodna zemlja i pravosuđe oslobođeno utjecaja politike ili bilo kakvog utjecaja, pa mi ne bismo mogli hodati cestom od silnih hapšenja i marica.

To ćemo imati kada otvorimo poglavlje 23 i kada pravosuđe u BiH bude na nivou EU.", rekao je Cvitanović za BHT1.

On smatra da nadležne institucije nisu uradile uradile ništa na evropskom putu nakon otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

"Ništa nisu napravili. Mislim da je urađeno je nekoliko koraka nazad. Postignuti su napreci na temelju domaćih dogovora…

Geoplitička dešavanja su gurnuli BiH da napravi mali korak ka punopravnom članstvu u EU. Danas (jučer, op.a.) smo imali skinut zakon o sudovima na Vijeća ministara.

Nije urađeno praktično ništa nakon otvaranja pregovora, a to bi nam dalo kredibilitet da nismo uzalud dobili otvaranje pregovora", kazao je Cvitanović.

Velikim problemom smatra bh. društvo koje je, kako kaže, u stanju apatije.

"To je najgore stanje. Među političarima ne osjetim apatiju. Oni su naučili da dobro žive. Kvalitetno su zamotali lične interese u celofan nacionalnih i državnih interesa", smatra Cvitanović.

Nacionalne teme

Smatra da se nacionalne teme posljednjih 20 godina pojavljuju samo pred izbore.

"Poslije izbora se ućute možda godinu dana i onda opet", istakao je Cvitanović.

Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici ne smatra problematičnim, te misli da bi se usvajanjem moglo ići ka otopljavanju odnosa i povjerenju u institucije, ali i da ne može postojati narod ili država koju će neko zvati genocidnom.

"Smatram da je u izmjene i dopune krivičnog zakona trebalo staviti i one koji će jedan kolektiv zvati genocidnim.

Rezolucija će očito i jasno proći, ne vidim u njoj problematičnih formulacija ni odgovornost jednog naroda", rekao je, između ostalog, Cvitanović.