ko će na čelo kcus-a

Cvitanović o (ne)imenovanju Gavrankapetanovića: Rimac će odluku donijeti na zakonit način

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da se bez potpisa ministra Nediljka Rimca ne može se završiti proces imenovanja generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS).

"Danas je održan sastanak u Sarajevu koji je pokazatelj otvorene želje ministra Rimca i njegovih saradnika da se razgovara i da se dođe do rješenja na strogo zakonit i transparentan način, a nikako da se bilo kakvim pritiskom i utjecajem učini nešto što će biti suprotno zakonu", naglasio je Cvitanović.

Jedini interes

Poručio je da niti HDZ 1990 niti ministar imaju bilo kakav interes kada je u pitanju KCUS.

„Jedini interes je zaštititi poziciju ministra, na zakonit način dovesti do kraja proces izbor generalnog direktora te ustanove.

Rimac će odluku donijeti na zakonit način i sukladno mišljenju pravnih stručnjaka. Ne želimo da ministar Rimac krivično odgovara za učinjenu jednu ili drugu odluku“, kaže Cvitanović.

O navodima lidera NiP-a kaže da ne zna šta je Elmedin Konaković mislio pod interesnom grupom.

„Onaj ko sigurno nije interesna grupa je ministar Rimac, Devedesetka, nisam ja. Ne mislim čak ni da je proces previše razvučen.

Ako ste dobili nekoliko prijava da jedan od kandidata ne ispunjava zakonom propisane uslove, dužnost odgovorne osobe je utvrditi te navode.

Odgovoriti izazovima

Ministar će brzo donijeti odluku i ona će biti utemeljena na zakonu“, pojasnio je Cvitanović, prenosi FTV.

Dodao je da ne misli da je to politička igra unutar Trojke.

„Ono što mi želimo da to bude kvalitetna bolnica koja će odgovoriti izazovima. Ako ćete na prvom koraku učiniti nešto nezakonito – to onda ne ulijeva povjerenje. Ne želimo se baviti politikanstvom i populizmom“, kategoričan je on.

Podsjetimo, privremeni Upravni odbor KSUC-a je, nakon provedene konkursne procedure, za novog direktora izabrao Ismeta Gavrankapetanovića, ali ministar Rimac još nije dao neophodnu saglasnost na ovo imenovanje.