rat saopćenjima

Cvitanović odgovorio na Konakovićevu prozivku: Čemu pritisci i spinovanja? Imenovat ćemo direktora KCUS-a, ali po zakonu

Nakon što je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković prozvao federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990), oglasio se predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

Konaković je Rimca prozvao zbog kočenja imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a te poručio da bi zbog toga mogao čak završiti u zatvoru.

"Poštovani kolega Konaković, nećemo dozvoliti da u bilo kojem obliku uvlačite ministra Rimca u bilo kakve interesne sfere koje su vezane za KCUS u cjelini. Ministar Rimac radi isključivo po Zakonu i tako će raditi i u ovom slučaju davanja suglasnosti za imenovanje direktora KCUS-a", naveo je Cvitanović.

On pita šta je problem da se utvrde činjenice koje se odnose na ispunjavanje uvjeta iz konkursa za poziciju ravnatelja KCUS-a.

"Čemu pritisci? Niti smo imali, niti imamo bilo kakav interes u ovome. Jedini interes nam je pacijent, zakonitost i pravna država. Naša je odgovornost da KCUS djeluje u okvirima Zakona i da se ne ponavljaju afere koje su se događale na KCUS-u. Naš zadatak je da sukladno Zakonu odradimo posao i tako ćemo se ponašati. Nikakvi politički pritisci i nevjerovatna interesna spinovanja zamjene teza i druge manipulacije, nisu potrebni na ovu temu koja je isključivo pravne i stručne prirode i takvi pritisci neće utjecati na Ministra u donošenju odluke.

Poštivat će se mišljenja pravnih stručnjaka i onih koji su zaduženi da po Zakonu tumače svu dokumentaciju koja je vezana za poziciju direktora KCUS-a", naveo je Cvitanović u saopćenju.