Aceto balsamico delikatesno je italijansko vinsko sirće. Proizvodi se tako da se sirup dobiven ukuhavanjem mošta dodaje ostalome moštu, fermentira i njeguje 10 do 12 godina u drvenim bačvama, katkad čak od 30 do 50 godina. Smatra se delikatesom te ima zaštićeno geografsko porijeklo.
Savremene verzije pripremaju se na brzinu, uz dodatak karamela, klinčića i cimeta, no gastronomi ih ne smatraju pravim balzamičnim sirćetom.
Aceto balsamico odlično se slaže s brojnim namirnicama. Najčešće se koristi za pripremanje raznih salatnih preljeva i marinada te profinjenih umaka. Prikladan je čak i za voćne salate - nekoliko kapi na jagodama, malinama ili breskvama s dodatkom šećera istaknut će aromu voća.
Jedan od najjednostavnijih načina da, baš poput Italijana koji su ga smislili, uživate u balzamičnom sirćetu jest taj da njime pokapate komade razlomljenog parmezana i nakon što odstoji 15-ak minuta, dovoljno da sir upije okus, poslužite ga s domaćim hljebom i vinom.
Ovo slatko sirće izvrsno je u kombinaciji s mesom. Tako odreske možete poslužiti s bogatim umakom na bazi crvenog vina, aceta balsamica, luka i maslaca, a pečenu piletinu preliti umakom od pečenja u kojem ste propirjali luk, bijeli luk i aceto balsamico.