Srbija

Danas 25 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije: Ubice i dalje na slobodi, o nalogodavcima se nikad nije vodila istraga

U povodu 25. godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije srbijanska novinarska udruženja pozvale su u četvrtak kolege i prijatelje da u 12 sati u Beogradu polože vijence i zapale svijeće kod spomen obilježja u Svetogorskoj 35 gdje je Ćuruvija ubijen.

"Ubistvo Ćuruvije je jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog, ali zbog loše vođene istrage tužiteljstva ubice su i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga", stoji u saopćenju Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je s više hitaca 11. aprila 1999. godine. Za to ubistvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

No Žalbeni sud u Beogradu je u februaru oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo srbijanskog novinara Ćuruvije nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruženja, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji, te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji pa i otvorenog nasilja.

Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin, 25 godina pošto je počinjen i devet godina od početka suđenja, ističu u Fondaciji Slavko Ćuruvija.