oteti bošnjaci i hrvati

Danas 31. godišnjica zločina u Štrpcima: Sud u Beogradu ponovo omalovažio žrtve, a porodicama ugasio nadu za pravdu

Danas se obilježava 31. godišnjica otmice u Štrpcima u kojoj je, 27. feburara 1993. godine, ubijena grupa od 20 civila oteta iz voza 671 na stanici Štrpci u Bosni i Hercegovini, a koji je putovao na relaciji Beograd - Bar.

Tog dana pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli su grupu putnika iz ovog vlaka na navedenoj stanici.

Posmrtni ostaci četiri osobe

Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore, saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Za ovaj ratni zločin najprije su osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljevića je sud u Bijelom Polju 2002. osudio na 15 godina zatvora dok je Jovičić 2016. priznao krivicu pred Sudom BiH i osuđen je na pet godina zatvora. Obojica su već odslužili kazne.

Krajem 2019. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića koga je MKSJ osudio na doživotnu kaznu zatvora za ratni zločin u Višegradu, ali ne i za ubistva civila u Štrpcima.

U oktobru 2022. godine Sud BiH osudio je sedam bivših pripadnika Druge podrinjske brigade VRS za sudjelovanje u otmicama i ubojstvima.

U februaru 2023. Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Draganu Đekić na ukupno 35 godina zatvora.

Optuženi Ljubiša Vasiljević preminuo je u julu 2021. Međutim, u oktobru prošle godine Apelacijski sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu, a novo suđenje zakazano je za april ove godine.

U oktobru 2023. Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je bivši komandant Interventne čete Višegradske brigade VRS Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora.

Izražavaju žaljnje

"U povodu godišnjice izražavamo duboko žaljenje zbog odnosa srbijanskih vlasti, a naročito suda u Beogradu, prema žrtvama ovog ratnog zločina i njihovim obiteljima.

Da izrečene sramno niske kazne nisu najgori ishod pokazao je potez Apelacijskog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu čime je ponovo omalovažio žrtve, a pporodicama ugasio nadu za pravdu.

Umjesto da se odugovlači proces, Srbija je ovim suđenjem mogla pokazati kako se jedna država nosi sa svojim zlikovcima.

Ostaje joj da na ispitu ljudskosti ne padne u potpunosti nego da ubijenima prizna status civilnih žrtava rata, a njihovim porodicama pruži odgovarajuću novčanu naknadu", stoji u saopćenju.