UNSA, Sebija Izetbegović, Rifat Škrijelj,
Vijesti

Danas bitna sjednica Senata UNSA: Šta će biti sa diplomom Sebije Izetbegović?

Današnja sjednica Senata UNSA izaziva velku pažnju. Naime, senat Univerziteta u Sarajevu danas će održati vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o dvije značajne tačke.

Ova sjednica izazvala je veliku pažnju javnosti jer će se govoriti i o diplomi Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Veliki broj zahtjeva

“Na sjednici će biti razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda: Usaglašavanje sastava i rada Senata Univerziteta u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Druga tačka dnevnog reda je sticanje i revizija stečenih diploma na Univerzitetu u Sarajevu”, navedeno je u pozivu Senata Univerziteta u Sarajevu.

Nema sumnje da će ova sjednica biti jedna od burnijih, s obzirom na to da će se raspravlja o tematici koja već mjesecima intrigira javnost.

Prije nekoliko dana za Raport je o sjednici govorio i rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj. Kazao je kako su na adresu Senata stigli zahtjevi kojima se traži preispitivanje diplome Sebije Izetbegović.

“Svake godine imamo jedan broj zahtjeva od raznih institucija koje kontroliraju diplome. Uključujući i diplome UNSA. Dat će se integralna informacija i razgovarat će se o diplomama koje su problematizirane posljednjih mjeseci”, rekao je Škrijelj.

Raport je u martu ove godine objavio dokumentaciju iz Zagreba o obrazovanju Sebije Izetbegović.

U dokumentaciji se navodi da je Izetbegović upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali nema dokaza da ga je završila postdiplomski studij na Univerzitetu u Zagrebu. Također, navodi se kako nema dokaza o položenim ispitima te da se ne može potvrditi ni vjerodostojnost njenog indexa.

Školovanje Sebije Izetbegović je pod velom tajni. Prisjetimo se kako je sve krenulo.

Školovanje Sebije Izetbegović

Izetbegović je studirala od 1978. do 1988. godine, dakle deset godina. Diplomirala je prosjekom ocjena 7,38.

Samim tim Sebija Izetbegović nije ispunjavala uvjete za asistenta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ipak, radila je kao asistent od 1996. do 1998. godine. Za to je potreban prosjek 8.

Međutim, ni nastavak školovanja Sebije Izetbegović nije tekao prema procedurama.

U njenoj biografiji je navedeno da je profesorica Izetbegović specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Taj dio njenog obrazovanja trajao je od 18.8.1994. godine do 7.2.1996. godine. Poznato je kako specijalizacija traje četiri godine.

Međutim, Sebija Izetbegović je tvrdila da je specijalizaciju počela 1992. godine u Zagrebu. Njene navode je odmah demantirao doktor Asim Kurjak.

Kazao je da Sebija nije studirala u Zagrebu i da nije završila postdiplomski. Odmah nakon toga, stranački mediji objavili su zagrebački indeks Sebije Izetbegović sa upisanim ocjenama.

Očekuje se da bi današnja sjednica Senata UNSA-e trebala razjasniti sumnje o akademskoj putanji Sebije Izetbegović.

Dokumentacija o Konakovićevom obrazovanju

Na sjednici Senata raspravljat će se i o diplomi Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i Pravde. Škrijelj je ranije kazao kako je dokumentacija o Konakovićevom obrazovanju uredna.

Isto je kazao i direktor Kantonalne inspekcije Fahir Halilović.

“Da je bila sporna, mi bismo svakako reagovali. Isto tako, informacije su dostavljene Senatu i rektoru, pa ako on smatra može poduzeti određene mjere, ali nema elemenata za to.

Apsolutno nema elemenata krivičnog djela da bi se tako reagiralo. Rektor može razmatrati situaciju, ali prema informacijama iz našeg zapisnika nema elemenata koju mogu poslužiti da bi diploma bila sporna”, kazao je Halilović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare