strah od nasilja

Danas je godišnjica smrti Mahse Amini. Iranske vlasti u željeznom stisku na protestima ubile su 551 demonstranta

Amini, 22-godišnja iranska Kurdkinja, umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila vjerska policija zbog navodnog kršenja strogih kodeksa odijevanja za žene

Iranci u zemlji i inozemstvu obilježavaju danas prvu godišnjicu smrti u policijskom pritvoru mlade Kurdkinje Mahse Amini, a aktivisti su upozorili na ponovne mjere prisile čiji je cilj spriječiti oživljavanje protesta koji su potresli velike iranske gradove prošle godine.

Amini, 22-godišnja iranska Kurdkinja, umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila vjerska policija zbog navodnog kršenja strogih kodeksa odijevanja za žene koji su na snazi nakon revolucije 1979. godine. Njena porodica kaže da je umrla od udarca u glavu, no iranske vlasti to osporavaju.

Bijes zbog njezine smrti brzo se pretvorio u višesedmične demonstracije koje su kršili tabue jer su žene trgale svoja marame sa glave u otvorenom izazovu vlasti Islamske republike pod vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem.

Aktivisti optužuju vlast da ponovno pojačano guši građane

Ali nakon nekoliko mjeseci izgubili su zamah suočeni s odgovorom vlasti u kojem su snage sigurnosti ubile 551 demonstranta, prema norveškoj organizaciji Iran Human Rights (IHR), i uhapsile više od 22.000, prema Amnesty Internationalu.

Iranske vlasti kažu da su desetine pripadnika sigurnosti također ubijeni u, kako ih opisuju, "neredima" koje su potaknule strane vlade i neprijateljski nastrojeni mediji. Sedmorica muškaraca pogubljena su nakon što su osuđeni u slučajevima povezanim s protestima.

Aktivisti kažu da su vlasti ponovno počele pojačano gušiti Irance uoči godišnjice, vršeći pritisak na rođake ubijenih u prosvjedima u pokušaju da ih spriječe da progovore.

Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku rekao je da su članovi obitelji najmanje 36 osoba ubijenih ili pogubljenih u obračunu vlasti s prosvjednicima ispitani, uhićeni, procesuirani ili osuđeni na zatvorsku kaznu tokom prošlog mjeseca.

Dvije novinarke bitne za slučaj su u zatvoru skoro godinu dana

"Iranske vlasti pokušavaju obuzdati neslaganje kako bi spriječile javnu komemoraciju smrti Mahse Jine Amini u pritvoru, koja je postala simbol vladinog sustavnog ugnjetavanja žena, nepravde i nekažnjivosti", rekla je HRW-ova viša istraživačica za Iran, Tara Sepehri Far.

Dvije novinarke koje su najviše učinile za objavljivanje slučaja Amini – Niloufar Hamedi i Elahe Mohammadi koje su izvještavale iz njezine bolnice i sa dženaze – u zatvoru su već gotovo godinu dana. Još jedna novinarka, Nazila Maroufian koja je intervjuirala Amininog oca Amjada, više je puta uhapšena.

Amjad Amini rekao je perzijskim medijima izvan Irana da planira kasnije u subotu održati komemoraciju za svoju kćerku u rodnom gradu Saqezu u zapadnom Iranu naseljenom Kurdima. Mediji, uključujući praški Radio Farda, prenijeli su da su ga pozvali obavještajni dužnosnici nakon njegove objave.

Vlasti su ponovno počele pojačano gušiti Irance uoči godišnjice

On nije uhapšen, ali je jedan od Aminijevih ujaka, Safa Aeli, pritvoren u Saqezu 5. septembra. Prema kurdskoj novinskoj kući Hengaw, vlada je poslala dodatne sigurnosne snage u Saqez i druge gradove u zapadnom Iranu koji bi mogli postati žarišta.

"Izgovori njeno ime"

Dok se neke žene još uvijek viđaju u javnosti bez marama, osobito u bogatim, tradicionalno liberalnim područjima sjevernog Teherana, parlament kojim dominiraju konzervativci trenutno razmatra nacrt zakona koji bi nametnuo daleko strože kazne za nepoštivanje.

"Islamska republika udvostručuje represiju i odmazdu nad svojim građanima i nastoji uvesti nove i drakonske zakone koji dodatno ograničavaju prava žena i djevojčica", rekla je Sara Hossain, predsjedavajuća UN-ove misije za utvrđivanje činjenica osnovane nakon obračuna iranske vlasti s demonstrantima.

Pod sloganom "Izgovori njeno ime!", očekuju se komemorativni skupovi iranskih iseljenika, a velike demonstracije u Parizu i Torontu. Amnesty International optužio je iranske vlasti da su počinile "niz zločina prema međunarodnom pravu kako bi iskorijenile bilo kakav izazov njihovom željeznom stisku" i upozorio da niti jedan zvaničnik nije bio pod istragom zbog smrti Mahse Amini ili gušenja protesta.

"Godišnjica nudi snažan podsjetnik za zemlje diljem svijeta o potrebi pokretanja kaznenih istraga pod univerzalnom jurisdikcijom gnusnim zločinima koje su počinile iranske vlasti", rekla je zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Diana Eltahawy.