Politika

Šefovi diplomatija zemalja EU danas o sankcijama Dodiku. Analitičari: To je neizbježno. Ukinut će pare za RS

Ministri vanjskih poslova država članica EU danas će raspravljati i o BiH, a na dnevnom redu su i sankcije protiv Milorada Dodika i njegovog kružoka.

Naime, iako se ne radi o konačnoj odluci o sankcija (za konačnu odluku moraju sve države članice postići saglasnost) vrlo je važno da se to pitanje našlo pred vrlo važnim tijelom EU.

Inicijator da se ovo pitanje stavi na agendu je šef njemačke diplomatije Heiko Mass. Upravo je on jedan od zagovornika da se Dodik i njegovi ljudi sankcionišu, a po potrebi i RS.

Analitičari smatraju da su sankcije, ukoliko politička Banja Luka ovako nastavi, neizbježne.

“Nerealno je očekivati da sutra budu usvojene neke odluke vezano za sankcije, ali činjenica da su razgovori pokrenuti iz dosadašnjeg iskustva u jednom trenutku, ako ne dođe do poboljšanja situacije u zemlji o kojoj se govori, te sankcije budu i uspostavljene. Naravno, zavisi od narednih koraka Banje Luke, a prije svega posjete iz State Departmenta i EU koje se očekuju naredne sedmice će pokazati u kom smjeru se Banja Luka želi kretati”, kaže Adnan Ćerimagić, analitičar inicijative za stabilnost Evrope za FTV.

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović smatra da su sankcije neizbježne. “Postoji realna mogućnost da Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije ne donese tu odluku sada nego da se ta odluka odloži za sastanak Evropskog vijeća sredinom decembra ove godine. U svakom slučaju, mogu slobodno reći, sankcije su neizbježne.”

Intencije SAD-a, Velike Britanije i Njemačke su jasne. Zaustaviti realizaciju daljih planova Milorada Dodika na formiranju paralelnih, neustavnih institucija i politički bh. sunovrat.

“Čuli smo da SAD razmišlja samo o individualnim sankcijama prema političarima, prema biznisima koji bi podržavali jednu takvu akciju, dok Njemačka planira i prekidanje programa podrške koje agencije i institucije Njemačke provode na području RS”, objašnjava Ćerimagić.

Prema Bećiroviću, zemlje od kojih se očekuje da ne budu naklonjene uvođenju sankcija su, prije svega, članice Višegradske grupe: Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka, ali i Slovenija i Hrvatska, koje njeguju tijesne odnose s Miloradom Dodikom, pogotovo njihova radikalna desnica.

Uvođenje sankcija bila je i tema uglednog britanskog Timesa. Autor tvrdi da dok je Borrell, šef evropske diplomatije, protiv, Velika Britanija će slijediti SAD na tom putu, te da Njemačka sve odlučnije zahtijeva od Unije uvođenje sankcija. Dakle, o njima se u evropskim krugovima sve više govori. Više nije pitanje hoće li do sankcija doći, nego kada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare