Najavio Plenković

Danas konsultacije: Ko će zamijeniti smijenjenog Banožića na čelu Ministarstva odbrane Hrvatske?

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio da danas kreću konsultacije o novom ministru odbrane Hrvatske, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen s te dužnosti zbog sudjelovanja u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba.

Plenković je ovlastio državnog sekretara Zdravka Jakopa da vodi Ministarstvo odbrane dok ne nađe Banožićevog nasljednika.

Na upit je li Jakop kandidat za ministra, ponovio je kako je „sukladno zakonu, on kao dugogodišnji državni sekretar ovlašten da obavlja poslove kao državni sekretar koji se odnose na normalno funkcioniranje MORH-a, a o novom ministru ćemo u ponedjeljak započeti konsultacije“.

Potvrdio je da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved posjetio Banožića koji je na liječenju u KBC Osijek.

Medved je bio jučer popodne u Osijeku, posjetio ga je, rekao je Plenković, navodeći da je Banožić „trenutno u stanju koje je i dalje zabrinjavajuće“. „On se oporavlja od teških tjelesnih ozljeda“, kazao je i dodao kako je Vlada u kontaktu sa njegovom suprugom i liječnicima.

Na upit je li mu Medved rekao da više nije ministar, odgovorio je kako Banožić „nije bio kontaktibilan na taj način“. Najavio je da će Banožića i sam posjetiti, "kada dođe pravi trenutak".

Banožić je i dalje u teškom stanju na jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Osijek, gdje je zaprimljen s teškim ozljedama u predjelu glave, odnosno mozga te prsnog koša, abdomena i ekstremiteta.

Izazivanje saobraćajne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom, kazneno je djelo za koje je PU vukovarsko-srijemska podnijela krivičnu prijavu protiv Marija Banožića pred Županijskim državnim odvjetništvom u Vukovaru. Ukoliko ŽDO prihvati ovakvu krivičnu prijavu i ukoliko ona u tom obliku rezultira optužnicom, bivšem ministru odbrane prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Podsjetimo, bivši ministar je svojim terencem Nissan Terrano u subotu ujutro oko 6,15 sati po magli pretjecao teretno vozilo uslijed čega je došlo do direktnog sudara s kombi vozilom koje je naišlo iz suprotnog smjera i kojim je upravljao 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake. On je pri tome na mjestu poginuo.