Trebat će vam:
3 jaja
150 g brašna
130 g putera
1 kašika šećera
prstohvat soli
125 ml mlijeka
200 ml vode
Za kremu:
500 ml vrhnja za šlag
2 kašike ekstrakta od vanilije
100 g šećera u prahu
Priprema:
U posudu za kuhanje stavite vodu, mlijeko, šećer i sol da lagano zakuha. Dodajte puter da se lagano otopi. Posudu maknite na trenutak s vatre i energičnim miješanjem umiješajte sve brašno. Važno je da se sastojci dobro povežu. Vratite na laganu vatru, miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Maknite s vatre te pustite desetak minuta da se malo ohladi, povremeno promiješajte. Time ćete izbjeći stvaranje korice na tijestu, a to nikako nije poželjno jer tijesto mora biti glatko.
U mlako tijesto (nikako ne odmah nakon kuhanja jer bi vam se jaja mogla skuhati) dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući. Bitno je da dobijete glatko, mekano i pomalo svilenkasto tijesto.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite kuglice veličine lješnjaka. Razmak među njima neka bude dva centimetra. Lim stavite u zagrijanu rernu na 185 stepeni i pecite oko 30 minuta. Važno je ne otvarati pećnicu dok se krofnice peku. Gotove su kada dobiju zlatnu boju.
Pečene pustite da se dobro ohlade, zatim ih oštrim nožem prerežite na pola i punite kremom. U posudu za miksanje dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt od vanilije. Miksajte par minuta. Postepeno dodajte šećer u prahu. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu ili žličicom napunite mini princes krofne.