seksualni napad

Dani Alves osuđen na četiri i po godine zatvora, ali bi već u maju 2025. mogao izaći na slobodu

Dani Alves osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja.

Presuda je stigla iz Suda pravde Katalonije i još nije pravosnažna jer je sada u toku žalba pred Vrhovnim sudom, ali i ona već utvrđuje obavezne rokove za legendarnog brazilskog nogometaša.

Najavili žalbu

Njegova advokatica Ines Guardiola već je najavila žalbu. Alves je završio u pritvor 20. januara 2023., što znači da je već odslužio godinu, jedan mjesec i dva dana zatvora.

To ga već približava kazni od dvije godine i četiri mjeseca nakon čega bi mogao tražiti prijevremeno oslobađanje na osnovu "trećeg krivičnog stepena rangiranja zatvorenika".

U tom bi slučaju sudija zatvorskog nadzora mogao preispitati kaznu optuženom, dopuštajući mu uvjetni otpust za godinu i tri mjeseca.

A jedan od mogućih načina ovog smanjenja je dobro ponašanje, kontinuirani razvoj kulturnih ili profesionalnih aktivnosti u zatvoru i plaćanje građanske odgovornosti proizašle iz krivičnog djela (150.000 eura koje je već isplaćeno žrtvi).

Termin u kojem bi Alves u tom slučaju mogao izaći je maj 2025. godine. Ako se to ne desi, naredna opcija za izlazak na slobodu je januar 2026. nakon dvije trećine odslužene kazne (3 godine).

Šta je treći krivični stepen?

Treći krivični stepen zatvoreniku koji im daje veću slobodu, ali bez računanja na uvjetni otpust.

Uz neke izuzetke, treći stepen dopušta osuđenoj osobi izlazak iz zatvora i povratak na spavanje u centar ili u prostor koji za tu svrhu imaju kaznene ustanove.

Ova okolnost je uvjetovana progresivnošću španskog zatvorskog sistema koji omogućava analizu svakog zatvorenika kako bi se pronašao najbolji i najprikladniji put za njegovu reintegraciju u društvo.

Treći stepen preciziria da se osuđenih može vratiti u zatvor na 24 sata dnevno u slučaju da se ne pridržava utvrđenih zahtjeva.

Rekorder po trofejima

Dani Alves (40) najtrofejniji je fudbaler u historiji nogometa sa 43 trofeja. Od toga je sa španskom Barcelonom Alves podigao ukupno 23 pehara.

Za reprezentaciju Brazila je odigrao 126 utakmice i postigao osam golova.