direktor SIPA-e

Darko Ćulum za Raport: Galića sam zadnji put vidio prošle sedmice, čuo sam da je sekretarici rekao da ide navodno na liječenje

Informacija da je Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu u bjekstvu od hapšenja zbog sumnji u teške oblike korupcije dodatno je uznemirila javnost u Bosni i Hercegovini koja se sve češće suočava s činjenicom i da najviši zvaničnici u pravosudnim i policijskim agencijama učestvuju u kriminalnim radnjama.

Galić je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum za Raport nije htio komentirati detalje istrage s kojom je obuhvaćen i njegov zamjenik Galić, ali je kazao da će SIPA nastaviti s učešćem u istrazi koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH, a kojom je obuhvaćen i Galić.

Čulum kaže da su i ovakve akcije čija su meta i visoki policijski zvaničnici dokaz spremnosti policijskih agencija u BiH da se obračunaju s kriminalom u vlastitim redovima.

"I ova akcija i sve aktivnosti koje provodimo pokazuju da niko nije iznad zakona i sistema i dokaz je da imamo snage da se suprotstavimo svima koji krše zakon i iskaču iz sistema", kaže Ćulum za Raport dodajući da će SIPA slijediti navode iz soapćenja Tužilaštva BiH u kontekstu sumnji da su 'procurile informacije' i da je Galić zbog toga uspio pobjeći.

Na naš upit kada je posljednji put vidio Galića, Ćulum je kazao da je to bilo prošle sedmice.

Na upit Raporta da li je tačno da je Galić prošle sedmice najavio sekretarici u administraciji SIPA-e 'odlazak na liječenje', Ćulum je kazao da je i on danas dobio takvu informaciju.

Inače, po naredbi Tužilaštva BiH jučer su u okviru istrage koja se vodi i protiv Galića, lišeni slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA.

Također i Tužilaštvo BiH je potvrdilo da postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.