tužila ga bivša pomoćnica

De Niro pobjesnio na sudu, optužuju ga da je zlostavljač. “Sve su to gluposti, nisam tražio da riba podove”

de niro

Robert De Niro svjedočio je u New Yorku na suđenju koje je proizašlo iz tužbe njegove bivše asistentice koja je legendarnog glumca optužila da je "šef zlostavljač".

De Niro (80), koji je s vremena na vrijeme djelovao mrzovoljno, suzdržavao se od izljeva emocija na "seciranje" odnosa prema njoj, prije nego što je konačno zagalamio:

Prvi svjedok

"Sve su to gluposti!"

Dvostruki Oscarovac, poznat po svojim nastupima u blockbusterima kao što su “Lovac na jelene” i “Razjareni bik”, bio je prvi svjedok na suđenju koje je proizašlo iz tužbe u vezi angažmana Graham Chase Robinson.

Ona je radila za De Nira između 2008. i 2019. godine. Imala je godišnju plaću od 300.000 dolara prije nego što je dala ostavku na mjesto potpredsjednice produkcije i finansija.

Žena, koja je godinama bila zadužena za sve, od ukrašavanja De Nirovog božićnog drvceta do odvođenja u bolnicu kad je glumac pao niz stepenice, traži odštetu od 12 miliona dolara za teške emocionalne bolove i povredu ugleda.

Robinson je rekla da joj je glumac odbio dati preporuku za drugi posao kada je dala otkaz 2019. zbog čestih sukoba s njegovom djevojkom.

De Niro je potvrdio da je Robinson naveo kao kontakt za hitne slučajeve i da se oslanjao na nju da mu pomogne s čestitkama za njegovu djecu.

Međutim, kad ga je njen advokat upitao smatra li je savjesnom zaposlenicom, on joj se narugao.

"Ne, nakon svega što sada prolazim", rekao je on.

De Niro je tokom svjedočenja dvaput povisio glas.

Pao niz stepenice

Jednom se to dogodilo dok je branio razgovore koje je njegova djevojka imala s Robinsonom, rekavši:

"Donosimo odluke zajedno."

Drugi put se dogodio kada je advokat bivše zaposlenice pokušao sugerirati da je De Niro "gnjavio" Robinson rano ujutro da ga odveze u bolnicu 2017. godine.

“To je bilo jednom kad sam povrijedio leđa, padom niz stepenice!”, ljutito je odbrusio De Niro.

Više puta mu je sudija Lewis Liman objasnio pravila svjedočenja i da postoje ograničenja onoga što može reći.

"Mogu li postaviti pitanje?", upitao je De Niro advokata tužiteljice.

Zahtjev je odbijen.

Insistirao je na tome da se dobro ponaša prema Robinson, čak i nakon što je kupio kuću na Manhattanu s pet spavaćih soba i zadužio Robinson da nadgleda neke od priprema kako bi se on tamo mogao preseliti sa svojom djevojkom Tiffany Chen.

Prepiska sa djevojkom

"Nije kao da tražim od nje da ide vani i riba podove. Dakle, ovo su sve gluposti!”, rekao je glumac.

Prepiska između De Nira i Chen, koja je prikazana porotnicima, pokazala je da je Chen postajala sve sumnjičavija u motive Robinson.

Rekla je kako misli da se Robinson ponašala kao da je De Nirova žena i da je vjerovala da je imala "imaginarnu intimnost" s De Nirom.

"Osjećala je da tu ima nečega i možda je bila u pravu", rekao je De Niro u odbranu sumnji svoje djevojke.

U uvodnim riječima koje su prethodile De Nirovom svjedočenju, advokat Andrew Macurdy rekao je da Robinson nije mogla dobiti posao i da se bojala napustiti svoj dom otkako je napustila poziciju kod De Nira.

Rekao je da bi De Niro ponekad vikao na nju i nazivao je ružnim imenima u ponašanju koje je bilo u skladu sa seksističkim primjedbama koje je davao o ženama općenito.

Macurdy je rekao da je problem između njih nastao kada je Chen postala ljubomorna. Tvrdi da se De Niro oslanjao na Robinson i da su dobro komunicirali.

Uzvratili tužbom

Rekao je da njegova klijentica nikada nije imala romantičan interes za De Nira.

Na drugoj strani, De Nirov advokat Richard Schoenstein rekao je da je glumas dobro tretirao Robinson "ali je uvijek mislila da zaslužuje više".

Opisao je De Nira kao "ljubaznog, razumnog, velikodušnog".

Rekao je porotnicima da će to shvatiti kada čuju svjedočanstva drugih zaposlenih u De Nirovoj kompaniji, Canal Productions, koja je protiv Robinson podnijela protutužbu.

Schoenstein je Robinson opisao kao "snishodljivu, ponižavajuću, kontrolirajuću, uvredljivu". Rekao je da je "ona uvijek glumila žrtvu".