granična sigurnost

Delegacija Biroa za borbu protiv terorizma Ministarstva vanjskih poslova SAD u posjeti Graničnoj policiji

Direktor Granične policije (GP) BiH Mirko Kuprešaković u četvrtak je održao sastanak s delegacijom Biroa za borbu protiv terorizma Ministarstva vanjskih poslova SAD na čelu sa zamjenikom direktora za programe iz Biroa za borbu protiv terorizma Johnom Herbstom, regionalnim savjetnikom za Evropu i Euroaziju Biroa Kyleom Conahanom i savjetnikom u navedenom birou Aldenom Greenom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u pogledu granične sigurnosti i borbe protiv terorizma, kao i osvrtu na dosadašnju saradnju i opredijeljenosti prema njenom unaprjeđenju, saopćeno je iz GPBiH.

Kuprešaković je istaknuo značajne aktivnosti koje provode pripadnici Granične policije BiH te je rekao da je potpora Ministarstva vanjskih poslova SAD od iznimnog značaja za ovu policijsku agenciju.

"Ovim putem izražavam svoju iskrenu zahvalnost na dugogodišnjoj nesebičnoj podršci Ministarstvu vanjskih poslova SAD koju su nam do sada bezrezervno pružali, kako u vidu donacija specijalističke opreme tako i obuka realiziranih kroz Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD (ICITAP) i nadam se da će se ovakav vid potpore i suradnje, na uzajamno zadovoljstvo, uspješno nastaviti i u idućem periodu", istaknuo je Kuprešaković.

Na sastanku je zaključeno da će se dodatno unaprijediti saradnja između GPBiH i Ministarstva vanjskih poslova SAD, te su dogovoreni daljnji koraci u saradnji.