Pravno neutemeljeno

Delegacija EU o Dodikovoj najavi hapšenja Schmidta: To nije provodivo

Najave predsjednika RS Milorada Dodika o dekretu kojim se sprječava ulazak visokog predstavnika u entitet predstavlja još jednu provokaciju, kažu u saopćenju
Dodik najavio uredbu prema policiji RS

Nakon što je predsjedik entiteta RS Milorad Dodik proslijedio MUP-u RS uredbu kojoj se nalaže hapšenje visokog predstavnika Christiana Schmidta, oglasila se Delegacije EU.

Uredbom je policija u RS dobila zadatak da, ukoliko se Schmidt pojavi na teritoriji ovog entiteta, uhapsi i deportira visokog predstavnika.

Delegacija EU kaže da je to nova provokacija.

"Najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dekretu kojim se sprječava ulazak visokog predstavnika Schmidta u entitet predstavlja još jednu provokaciju koja narušava ustavni okvir Bosne i Hercegovine. Inicijativa nije ni pravno utemeljena niti provodiva. Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika i njegov Ured", naveli su u saopćenju.

Oni dalje navode da je žalosno što Dodik to radi u ovom trenutku.

"U vrijeme kada koalicija na državnom nivou ulaže napore u usvajanje zakona relevantnih za napredak na evropskom putu, žalosno je što predsjednik Republike Srpske ponovo stavlja težište na podjele, zapaljive i destabilizujuće poteze umjesto na reforme koje nose stvarne koristi za građane", istakli su.