Magazin

Delfini snimljeni u zimskom obilasku Jadrana: Ovako se igraju majke i mališani

delfini jato igraju se na jadranu

Iz Instituta Plavi svijet u Hrvatskoj objavili su fotografije zaigranih delfina, koje su njihovi zaposlenici vidjeli tokom terenskog izlaska. Delfini su bili veoma raspoloženo, pa su uspjeli i snimiti nekoliko dražesnih fotografija.

"Zimsko druženje! Naša istraživačka ekipa snimila je igru majki i mladunaca. Tokom terenskog izlaska uočili su ukupno 12 poznatih jedinki koje su često viđene na zapadnoj strani otoka Lošinja", napisali su na Facebooku, uz snimljene fotografije.

Na svojim terenskim izlascima, koje koriste za promatranje delfina, uvijek snime zabavne prizore. Većinu tih sisara ionako dobro poznaju, iako ponekad vide i nekog novog. Posebno im je zadovoljstvo kada nekog starog znanca vide nakon nekog vremena, jer to znači da je životinja živa i zdrava.

Pošto ih dobro poznaju, znaju i tko je kakav. Ima onih sramežljivijih, onih koji su vrhunski skakači i uvijek izvode prave akrobacije u zraku, kao i drugih, koji nisu toliko zainteresirani za poziranje, no ipak ih prepoznaju dok rone ispod njih.

Delfini provode čitav život u vodi, čak i rađaju tu. Liče ribama, ali imaju pluća, a ne škrge.

Za razliku od riba, delfini udišu zrak te moraju izlaziti na površinu svakih nekoliko minuta da bi udahnuli. Nosni otvor se nalazi na gornjoj strani glave i prekriven je mišićem koji omogućava potpuno zatvaranje nosnica prilikom urona. Delfini u potrazi za ribom obično ostaju pod morem 4-5 minuta.

Delfini imaju tijelo prilagođeno za brzo plivanje. Mozak delfina je velik sa visoko strukturiranom moždanom korom, što se često koristi kao argument za njihovu inteligenciju.