Najavio izmjene

Delić: Djeca koja se liječe od malignih bolesti moraju imati pravo na dječiji dodatak

Djeca koja se liječe od malignih bolesti moraju imati pravo na dječiji dodatak, bez obzira kakvog imovinskog stanja je porodica, poručio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na obilježavanju Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

U Sarajevu je danas obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, a obilježavanje je organizovalo Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u partnerstvu sa federalnim ministarstvima zdravstva i rada i socijalne politike, te Zavodom za javno zdravstvo FBiH.

Tokom obraćanja medijima ministar Delić je naglasio da mu je posebna čast biti dijelom zajednice roditelja i djece boraca koji se svaki dan bore za novi dan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

"Mi smo, kao resor rada i socijalne politike, ne toliko po nadležnosti pozvani danas da budemo ovdje, ali po odgovornosti i obavezi da prepoznamo i zaštitimo potrebe cijele porodice nigdje drugo ne bi danas trebali biti nego ovdje. Našu obavezu i odgovornost da zaštitimo dijete i porodicu shvatamo ozbiljno i nastojimo gdje god je to moguće da to i suštinski bude vidljivo", izjavio je ministar.

Dodao je i da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kroz svoje programe i dalje podržavati Udruženje djece oboljele od raka, ali i tražiti prostor za intervencije u zakonima i propisima koji mogu olakšati funkcionisanje ovih porodica i osigurati ono što je makar minimum podrške u periodu liječenja i ozdravljenja djeteta i očuvanja integriteta porodice tokom procesa liječenja.

"Na tome radimo i radit ćemo svaki dan jer zdrava i sigurna porodica znači zdravo i sigurno društvo, društvo koje je spremno da se bori sa izazovima koji svakodnevno dobivaju na intenzitetu i promjenljivosti. To je naša odgovornost i zato ćemo predložiti prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom da djeca koja se liječe od malignih oboljenja imaju pravo na dječiji dodatak, bez obzira na porodični imovinski cenzus", najavio je ministar Delić još jednu novinu koja je planirana prilikom izmjena ovog najvažnijeg zakona koji se bavi porodicama i djecom u resoru Ministarstva.