Politika

Deljković pokreće inicijativu za opoziv Hadžibajrića: Vrijeme je da Općinu vodi neko mlad, sposoban, pošten…

Vedad Deljković, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, najavio je da će pokrenuti skupljanje potpisa za inicijativu za opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića. Ovim želi, kako je pojasnio, dati priliku građanima da odluče "da li žele da i dalje općinu vode lica sa optužnicama za organizovani kriminal".

"Za podnošenje inicijative mi je potrebno 11 potpisa vijećnika, te da bi inicijativa bila prihvaćena i raspisan referendum potrebna je podrška 16 vijećnika. Rukovodstvo vijeća je dužno ovu inicijativu staviti na prvu radnu sjednicu. Ukoliko inicijativa bude usvojena, odredit će se datum održavanja referenduma. Ukoliko 50 posto građana koji izađu na referendum podrži opoziv, održati će se prijevemeni izbori u roku od 90 dana", pojašnjava Deljković.

Kaže da je vijećnik 11 godina i da je javno, za govornicom, upozoravao na nezakonite aktivnosti, podnosio krivične prijave sa svojim potpisom, a nikad anonimno.

"Zbog toga mislim da imam puni politički i moralni legitimitet da pokrenem inicijativu za opoziv. Još 2020. sam javno upozorio na sve oko parkinga, prije pet godina sam podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Hadžibajrića, a u vezi nezakonitog priznavanja uloženih sredstava u objekat "Metropolis" koji je navodno bio devastiran, a svi smo sjedili u "Alfonsu" i znamo da nije bio devastiran. Smatram da je vrijeme da Općinu vodi neko mlad, sposoban, pošten, kreativan… Da ne bih bio krivo shvaćen, ovdje ne mislim na sebe.

Pozivam sve stranke , "trojku" koja ga je podržala na zadnjim izborima i SDA koja ga je na početku kandidovala i sve druge stranke, da podrže opoziv i pozovu građane da se izjasne za opoziv i prijevremene izbore. Općina Stari Grad to zaslužuje", zaključio je Deljković.