RASTE PRITISAK NA BIDENA

Demokrate sve glasnije u zahtjevima za obustavu vojne pomoći Izraelu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena rekla je Izraelu da poduzme sve mjere opreza kako bi zaštitila civile nakon što je u vojnom napadu u Rafahu ubijeno 45 Palestinaca, pri čemu jačaju i pozivi iz Demokratske stranke da se zaustave vojne isporuke Izraelu.

"Izrael ima pravo napadati Hamas i razumijemo da su u ovom napadu ubijena dva visoka Hamasova terorista koji su odgovorni za napade na izraelske civile. Ali kao što smo jasno rekli, Izrael mora poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi zaštitio civile", izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, dodajući da američka vlada "aktivno sarađuje" s izraelskom vojskom i drugima na terenu kako bi procijenili što se dogodilo.

Izraelski zračni napad u nedjelju navečer na grad Rafah u Gazi izazvao je veliki požar u šatorskom kampu u kojem je poginulo 45 ljudi, većinom žena, djece i starijih osoba, a američki predsjednik Joe Biden se suočava sa sve većim pritiskom unutar vlastite stranke da smanji podršku Izraelu.

Istaknuta zastupnica Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez u ponedjeljak je izraelski napad tako nazvala "neopravdanim zločinom", napisavši na društvenim mrežama i da je "davno već bilo vrijeme da predsjednik ispuni svoju riječ i suspendira vojnu pomoć."

"Užasne i potresne slike sinoć su stigle iz Rafaha", napisala je zastupnica Demokratske stranke Ayanna Pressley u objavi na društvenim mrežama. "Koliko će još dugo SAD stajati po strani dok izraelska vojska kolje i sakati palestinske bebe?", upitala se.

Zastupnica Rashida Tlaib, jedina palestinsko-američka članica Kongresa, nazvala je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "genocidnim manijakom".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da zračni napad na područje Rafaha u južnoj Gazi u kojem su poginuli deseci Palestinaca nije trebao uzrokovati civilne žrtve te da će biti istražen.

"U Rafahu smo već evakuirali oko milion stanovnika koji nisu borci i uprkos našim naporima da ne ozlijedimo civile, nešto je nažalost pošlo po zlu", rekao je u svom govoru u parlamentu,

Prema nedavnoj anketi Reuters/Ipsosa, gotovo polovina demokratskih glasača ne odobrava Bidenovo postupanje u ratu Izraela i Hamasa, a pritisak zbog rata u Gazi dodatno pojačavaju i višesedmični protesti u univerzitetskim kampusima, navodi Reuters.