neizvjesna sudbina

Demonstranti zapalili zgradu vlade u meksičkoj državi, traže vijesti o studentima koji su nestali još 2014.

Demonstranti u meksičkoj državi Guerrero zapalili su zgradu vlade, tražeći informacije o 43 studenta o kojima nema informacija nakon što su privedeni 2014. godine.

Prema izvještajima lokalnih medija, studenti su protestovali u gradu Chilpancingo, glavnom gradu Guerrera, i sa četiri autobusa došli do zgrade državne vlade.

Demonstranti, koji su vatrometom zapalili zgradu, tražili su rasvjetljavanje sudbine 43 studenta koji se vode kao nestali od 2014. godine.

Studenti su zapalili oko 12 vozila na parkingu.

Protestovali su i zbog policijskog ubistva studenta koji se vraćao kući sa demonstracija održanih u glavnom gradu Meksiku u martu.

Vlasti su navele da demonstranti nisu privedeni i da su napustili područje ubrzo nakon incidenta.

Grupa studenata se 2014. godine nalazila na autobusnoj stanici u mjestu Iguala i krenuli su na proteste u Mexico City. Prvobitno je rečeno da su putovali u četiri autobusa.

Dok su se autobusi kretali ulicama grada, policija je otvorila vatru na studente. Šest ih je ubijeno, a oteto je 43, kojima se nakon toga gubi svaki trag. Zbog čega, pitanje je na koje već godinu dana nema odgovora.

Prethodna vlada je objavila da su studente ubili članovi narkokartela kojima ih je predala policija, a njihova tijela spaljena na smetlištu u gradu Cocula.

Međunarodni eksperti koje je imenovala Međuamerička komisija za ljudska prava pridružene Organizaciji američkih država tvrdili su da scenario koji je objavila vlada ne može biti tačan i izvijestili su da postoje ozbiljne praznine u istrazi.

Stručnjaci su istakli da se vatra koja bi ljudsko tijelo pretvorila u pepeo ne može zapaliti na deponiji smeća.