Politika

Denis Bećirović: Direktor RAK-a se ponaša kao da je idalje direktor RTRS

Bećirović osudio izjave i najave direktora RAK-a Draška Milinovića

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović osudio je najavu RAK-a o kazni za Face TV.

Kako je naveo u saopćenju, najava Draška Milinovića zasnovana je na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

„Osuđujem ovaj krajnje zabrinjavajući potez direktora RAK-a protiv Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića. Ne samo zbog činjenice što je zasnovan na pogrešno interpretiranoj izjavi novinara. Osim što je bjelodano da novinar, postavljajući pitanje u emisiji, nije izjavio ono što je Milinović čuo, jer između riječi 'ubiti' i 'umiriti' je ogromna razlika, direktor RAK-a ovim potezom je demonstrirao da isključivo djeluje po diktatu politike Milorada Dodika“, kazao je Bećirović.

Kako ističe, direktor RAK-a, čije je imenovanje od početka bilo sporno, jer je i na čelu javnog emitera RTRS djelovao kao poslušni kadar vladajuće stranke, nastavlja to isto činiti kao direktor važne državne agencije, što je neprihvatljivo.

"Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića. I to zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja. Milinović se sada i na čelu RAK-a slično ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a. To je nedopustivo i pokazuje svu pogubnost imenovanja takve osobe na čelnu poziciju državne agencije.

Opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno jer bi njihova realizacija značila uvođenje medijskog mraka. Odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u Bosni i Hercegovini. Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija, ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju", zaključio je Bećirović.