Savršen recept

Desert inspiriran najpopularnijom čokoladom ove godine: Napravite Dubai cheesecake

FOTO: Instagram

Ako tražite desert koji spaja raskošne okuse i elegantnu prezentaciju, Dubai cheesecake je savršena poslastica za vas! Inspirisan luksuzom i egzotičnim aromama Bliskog Istoka, ovaj cheesecake unosi dašak glamura u svaku priliku. Kremasta tekstura, bogati začini i savršeno izbalansirana slatkoća čine ga neodoljivim. Priprema ovog kolača možda zvuči kao izazov, ali uz nekoliko jednostavnih koraka, i vi možete kreirati desert vrijedan fine restoranske ponude. Savršen za posebne prilike ili kada jednostavno želite impresionirati goste, Dubai cheesecake je pravi hit na svakom stolu. Recept je podijelila food blogerica @memicarmina.

Podloga od Plazma keksa:

300 g mljevene Plazme

2 kašike šećera u prahu

100 g rastopljenog putera ili margarina

160 ml mlijeka

Sloj s kadaifom:

200 g kadaifa

180 g kreme od pistacija

2 kašike šećera u prahu

50 g putera

Krema:

400 ml slatkog vrhnja

200 g krem sira

6 kašika šećera u prahu

1 kašika namaza po želji (npr. Nutella, Linolada)

Ganache:

100 ml slatkog vrhnja

130 g mliječne čokolade

Priprema:

Podloga od keksa: U zdjeli pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu, rastopljeni puter i mlijeko. Smjesu dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 24 cm. Ako nemate zaštitnu foliju za kalup, koristite kalup promjera 26 cm jer torta doseže rubove.

Priprema kadaifa: Kadaif usitnite i popržite na puteru dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte kremu od pistacija i šećer u prahu, pa sve dobro promiješajte. Rasporedite smjesu ravnomjerno preko podloge od keksa.

Krema: Izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto. Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Kremu podijelite na dva dijela: Prvi dio nanesite na sloj kadaifa. U drugi dio dodajte kašiku namaza po želji, dobro izmiksajte i rasporedite preko bijele kreme.

Ganache: Mliječnu čokoladu prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem (zagrijte skoro do vrenja, ali ne smije kuhati). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ganache ohladite do mlakog stanja, a zatim ga prelijte preko kreme. Kad se torta ohladi, dekorirajte po želji.